Plomin C: Očekuju javljanje RWE Powera, ali ne podcjenjuju ni druge

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2012. u 17:15

Hrvatska elektroprivreda (HEP) danas je krenula s izborom strateškog partnera za izgradnju Termoelektrane (TE) Plomin C na ugljen, investicije vrijedne 800 milijuna eura, a odabir strateškog parnera očekuje se u prvom kvartalu iduće godine, dok je predviđeni rok završetka projekta između 2015. i 2017. godine.

>>> Zmajlović: Termoelektrana Plomin 3 bit će na ugljen

Današnjom objavom poziva za iskazivanje interesa za izgradnju Plomina C, snage 500 megavata (MW), započeo je proces izgradnje najvećeg energetskog objekta ikad izgrađenog u Hrvatskoj, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ističe da je Plomin C hrvatski državni interes, a više je puta ponovio kako će jedan od najvažnijih kriterija u odabiru partnera biti najviša razina tehnologije koja jamči najvišu razinu zaštite okoliša. Čačić ističe kako postoji interes potencijalnih partnera za taj projekt. “Partneri žele sudjelovati i ni na koji način se ovaj projekt više neće moći ugroziti”, kazao je. Očekuje da se javi i sadašnji partner u Plominu 2 (njemačka kompanija RWE Power), ali ne podcjenjuje druge moguće partnere.

Smatra i kako se s projektom moglo krenuti i prije dva, tri mjeseca. Na upit zašto se nije ranije krenulo, odgovara kako problem nije bio u HEP-u. “Očito da nije bilo jasna slika što je hrvatski interes”, kazao je. Jedan od ključnih kriterija za izbor partnera bit će ekologija. Plomin C će imati četiri puta veći kapacitete u odnosu na Plomin 1, a upola će se smanjiti zagađenje, kazao je Čačić dodajući kako je i sada kvaliteta zraka u Plominu prve kategorije i bolja je od Zagreba.

Uz ekologiju, uz know how za primjenu najbolje tehnologije, važan kriterij za odabir partnera bit će i učešće domaćih gospodarskih subjekata u projektu, udio offseta, kvaliteta i pristup financijskim tržištima po što povoljnijm uvjetima, osiguranje dugoročne konkurentnosti na tržištu. Na upite o emisijama ugljičnog dioksida, te kako za lokalnu zajednicu to po svemu sudeći neće biti prijateljski projekt, a tužbe najavljuju i Zeleni Istre, iz HEP-a poručuju kako se ne ide na silu, kako postoje i zakonski kriteriji za emisije ugljičnog dioksida, sumpora i čestica te kako su te emisije značajno ispod zakonom predviđenih.

Na upit da li se definitivno kod Plomina C odustalo od plina, Čačić je kazao kako se “definitivno i bez ikakvih daljnjih otezanja s ovim projektom ide na ugljen”. Na upite da li je Hrvatska dobila stav Slovenije o tom projektu u HEP-u kažu kako je Slovenija dala načelno pozitivno mišljenje, a očekuje se i takav službeni stav. TE Plomin C bit će snage 500 MW, a zamijenit će postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW. Vrijednost investicije u Plomin C je oko 5,8 milijardi kuna, a u financiranju će HEP i strateški partner sudjelovati sa po 50 posto.

Proces izbora strateškog partnera započeo je danas objavom poziva na iskazivanje interesa, a taj pretkvalifikacijski postupak otvoren je do 14. rujna, kada istječe rok za iskazivanje interesa. HEP će do 28. rujna formirati tzv. short listu potencijalnih parnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda i to do kraja ove godine, a sam odabir strateškog partnera očekuje se do kraja prvog tromjesečja 2013. Rok završetka projekta je između 2015. i 2017. godine, kazao je Koračević dodajući kako će HEP u razdoblju odabira partnera pripremiti lokaciju za gradnju novog bloka.

Planirana godišnja proizvodnja TE Plomin C je 3,6 milijardi kilovatsati, a očekuje se da će pokrivati 17,5 posto godišnje hrvatske potrošnje. To će, kaže Koračević, omogućiti smanjenje uvoza električne energije za 2,5 puta, odnosno udjel uvoza smanjiti na oko 8 posto, omogućiti da 240 milijuna kuna manje plaćamo uvoz nego sada.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close