Plodine povećale prihode i dobit

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2011. u 14:05

Trgovački lanac Plodine u prvom je polugodištu ostvario dobit prije oporezivanja od 18,86 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani za 13 posto, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U prvom polugodištu ostvaren je zacrtani plan razvoja, otvorena su tri nova objekta, ostvaren je ukupni prihod od 1,38 milijardi kuna, ističu u tvrtki. Također, nastavljen je višegodišnji trend rasta prihoda, iako u manjem obimu od prethodnih godina zbog usporene ekspanzije i očigledne gospodarske i financijske krize koja je potresla svjetsko pa tako i hrvatsko tržište.

Ukupni su prihodi Plodina u prvih šest mjeseci iznosili 1,38 milijardi kuna i povećani su 13,5 posto. Od ukupno ostvarenih prihoda glavnina je, ili 87,8 posto, ostvarena u maloprodaji, ostali poslovni prihodi čine 12,12 posto ukupnih prihoda, a financijski prihodi 0,05 posto ukupnih prihoda.

Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 1,2 milijarde kuna i povećani su za 9,3 posto. Ukupni rashodi u prvom polugodištu iznose 1,36 milijardi kuna, a porasli su za 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pritom materijalni troškovi i troškovi prodane robe čine 81,3 posto ukupnih rashoda, troškovi osoblja 5,5 posto, amortizacija 5,8 posto, ostali troškovi čine 2,3 posto ukupnih rashoda, ostali poslovni rashodi 1,3 posto, dok financijski rashodi čine 3,7 posto ukupnih rashoda. U izvješću se navodi kako je, uzimajući u obzir turbulentna krizna gospodarska događanja, tvrtka ostvarila zavidne rezultate.

Plodine imaju ukupno 60 supermarketa pod zajedničkim nazivom Plodine-hrvatski lanac supermarketa od čega je 57 otvoreno u razdoblju od 1993. do prosinca 2010., a tri su supermarketa otvorena do kraja lipnja ove godine.

Iz Plodina također navode kako su u drugom polugodištu, odnosno od kraja lipnja do sada otvoreni supermarketi u Zaprešiću, Dugom selu, Medulinu i Otočcu, a do kraja ove godine planira se otvaranje u Malinskoj, Petrinji i Karlovcu.

(Hina, pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close