Plaće hrvatskih sudaca od 9 do 21 tisuću kuna, najviše zarađuju Hrvatin i Bajić

Izgleda da se štednja u pravosuđu neće odraziti na plaće sudaca i državnih odvjetnika u Hrvatskoj unatoč tome što su sudovi u Hrvatskoj već u prvih osam mjeseci prekoračili iznose predviđene za vještačenja i zastupanja po službenoj dužnosti, štednja u pravosuđu, kako piše Jutarnji list.

Sadašnje plaće sudaca i državnih odvjetnika određene su koeficijentima usvojenim 2002. godine , u vrijeme Račanove Vlade, a manje su izmjene provedene 2008. i 2011. godine. Jutarnji navodi da je prema podacima Ministarstva pravosuđa na sudovima od općinskih do Vrhovnog te specijaliziranim sudovima zaposleno je 1949 sudaca. Osim sudaca, u pravosudne dužnosnike spadaju i državni odvjetnici , a njih je trenutno oko 603. Prema tome, Hrvatska ima 2552 pravosudna dužnosnika. Najviši koeficijent - 7,86 - i najveću plaću imaju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. S druge strane, najniži koeficijent - 3,11 - imaju i najbrojniji u sudačkom korpusu: suci općinskih i prekršajnih sudova., piše Jutarnji.

Sucima je zabranjen bilo kakav drugi prihod od rada osim sudačke plaće i naknada koje su vezane uz sudački poziv. Tu se radi o naknadama za stručne članke, za poslove predavača ili onim u komisijama za stručne i državne ispite, a prihodi od takvih aktivnosti mogu dosegnuti do nekoliko tisuća kuna godišnje.

(pd)

Komentari (1)
  • zvonkac
    zvonkac 9:01 24.9.2012.

    i još neke naknade

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve