Plaća državnog službenika 30 posto veća od plaće zaposlenika iz privatnog sektora

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2012. u 12:50

U Hrvatskoj se događa paradoks u kojem radnici u privatnom sektoru imaju manje plaće, veći rizik i mnogo manja prava od onih koji rade za državu i lokalnu samoupravu, piše Večernji list.



Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca / PXL

Prema podacima Fine, prosječna plaća isplaćena u gospodarstvu u prva tri mjeseca godine iznosila je 4737 kune. Prosječna plaća u statističkoj kategoriji javna uprava iznosi 6188 kuna. To znači da državni službenik zarađuje 30 posto više nego zaposlenik sektora koji plaćanjem poreza omogućuje isplatu njegove plaće.

“Nažalost, privatni sektor ima plaće i uvjete rada prema mogućnostima i uvjetovane okolnostima na tržištu, a javni sektor ima prava stečena potpisom, što Hrvatsku stišće oko vrata” objasnio je Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, za Večernji.

Direktor Udruge Davor Majetić smatra da je to apsurd jer bi bilo logično da su iznosi plaća obrnuti. Večernji podsjeća da “osim veće plaće, zaposlenik države ima i stečena prava poput božićnice, uskrsnice, dara za djecu, regresa, godišnjeg povećanja plaće zbog minulog staža, uvećanja plaće za rad blagdanima, uvećanje plaće za složenost poslova koje obavlja… sve ono čega se privatni sektor odrekao početkom krize”.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close