Pfizer će zbog podmićivanja hrvatskih liječnika platiti kaznu od 60 mil. dolara

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2012. u 09:15

Američki farmaceutski div Pfizer nagodio se za plaćanje kazne u visini od 60 milijuna dolara zbog optužbi za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova, piše Jutarnji list.



EPA

Pfizer je optužen za podmićivanje hrvatskih liječnika koji su bili visoko pozicionirani u državnim tijelima za registraciju lijekova za registraciju lijekova te za njihovo stavljanje na listu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje ili, pak, u državnom bioetičkom povjerenstvu koje je odlučivalo o kliničkim studijama za ispitivanje lijekova. Bloomberg navodi kak se optužba za podmićivanje odnosi se na razdoblje od 1997. do 2001., i to ne samo hrvatskih, već i liječnika u Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji, a sve kako bi propisivali njihove lijekove. Tužba je podnesena Okružnom sudu District of Columbia, a u njoj stoji da je Pfizer svoje zaposlenike u uredima u tim državama ovlastio za gotovinske isplate podmićivanja i poticanje propisivanja svojih lijekova. Ovaj Pfizerov skandal u Hrvatskoj buknuo je još prije osam godina, otkada traje istraga, a tada je također Bloomberg izvijestio o podmićivanju visoko pozicioniranih liječnika u Hrvatskoj.

U optužnici američkoga sud stoji da je najmanje od 1997. do kraja 2004. Pfizer Hrvatska, odnosno Pharmacia Hrvatska, koju je kupio Pfizer, plaćao liječnike koji su radili za institucije hrvatske Vlade. Novac je bio namijenjen za to da se utječe na propisivanje Pfizerovih i Pharmacijinih lijekova te da se osigura da regulatorna tijela daju odobrenje za stavljanje na listu njihovih lijekova. U optužnici stoji da je Pharmacia također imala u Hrvatskoj tzv. bonus program prema kojem je liječnicima koji su bili visoko pozicionirani u hrvatskim bolnicama plaćala postotak od Pharmacijinih lijekova koji su se koristili na odjelima tih liječnika. Dio je plaćan u novcu, dio putovanjima ili donacijama nekih proizvoda, piše list.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

miami ,

očekujem da ćete nešto o podmićivanju hrvatskih farmaceuta i liječnika nešto vi napisati .

Ne postoji mjesto na kugli zemaljskoj na koji nisu mukte (đabe) otpeljani , na račun veledrogerija i proizvođača .

Naravno da smo u konačnici mi svi to platili .

I nitko o tome ni slova , kao da je to normalno .

Rezultat skandala ce biti isti kao i onog sa Daimlerovim kamionima za vatrogasce. Muk i izostanak kaznenog progona. Zemlja bez institucija. Eto, svaki klinicki farmakolog koji drzi do sebe (odgovorni za narudjbe ljekova u KBCovima) moze nastaviti sa svojom “praksom”.

Skinite blokade s ZAKLJUČANIM TERAPIJAMA ……………..jer terapiju / lijekove od baš TOG I TOG proizvođača-
ZAKLJUČAVAJU LIJEČNICI KOJI IDU NA KONGRESE …………../ to svi znamo/. Na taj način liječnik ISTI LIJEK
ISTOG KEMIJSKOG SASTAVA – DRUKČIJEG TVORNIČKOG NAZIVA – propiše- baš od IZABRANOG proizvođača……/ i nitko ništa ne poduzima/…………………Jer, oni su tako htjeli / Liječnička komora /.

New Report

Close