Peugeot i Mitsubishi u pregovorima o sklapanju strateškog partnerstva

Autor: Marko Mršić , 03. prosinac 2009. u 10:50

Dionica francuske automobilske grupacije PSA Peugeot Citroen danas je snažno uzletjela nakon što su iz te kompanije izvijestili da su započeli pregovore s japanskim rivalom Mitsubishi Motorsom o sklapanju strateškog partnerstva.

Razgovori bi trebali rezultirati suradnjom na razvijanju i proizvodnji automobila s pogonom na četiri kotača i električnih vozila, kao i osnivanjem joint venturea u Rusiji, prenosi Bloomberg. “To bi bila sjajna vijest za Peugeot”, kazao je Eric-Alain Michelis, analitičar banke Societe Generale. “Ovakav sporazum se očekuje već nekoliko godina, te će u slučaju ostvarivanja podignuti francusku grupaciju na višu razinu”, dodao je Michelis.

Japanski stručnjaci također smatraju da bi koristi od suradnje imale obje kompanije, Mitsubishi čak možda i više jer taj autoproizvođač zadnja četiri kvartala bilježi gubitke zbog pada prodaje i jačanja jena. “Udruživanje bi ojačalo Mitsubishijev kapital, dok bi Peugeot dobio pristup proizvodnim pogonima Mitsubishija u tržištima u razvoju”, izjavio je Mamoru Kato, analitičar istraživačkog centra Tokai Tokyo.

Kako piše japanski poslovni dnevni list Nikkei, Peugeot planira uložiti do 300 milijardi jena (3,4 milijarde dolara) za kupnju 30 do 50 posto udjela u Mitsubishiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close