Petrol, Slavia i Lukoil žele Crobenz za 7 milijuna eura, Gadže odustao

Autor: Miho Dobrašin , 01. srpanj 2010. u 00:00

Slovački fond rizičnog kapitala Slavia Capital, slovenska naftna kompanija Petrol i ruski Lukoil predali su ponude za kupnju Crobenza, tvrtke od 14 bezinskih postaja, koju prodaje Ina i čija se vrijednost procjenjuje na oko 7 milijuna eura. Milodrag Gadže, vlasnik tvrtke Biodizel Vukovar, odustao je u zadnji čas.

U ponoć je istekao rok za zaprimanje obvezujućih ponuda na ponovljenom natječaju. “Poslali smo ponudu sa detaljnijim objašnjenjem našeg poslovanja”, rekao je Poslovnom dnevniku Viktor Levkanič, dopredsjednik Slavia Capitala. Njihovu prijašnju ponudu odbacila je hrvatska Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) napomenuvši kako se radi o netransparentnoj tvrtki koja se ne bavi naftnim biznisom.

Izvor blizak Upravi Petrola kaže da se i ta kompanija prijavila. U Hrvatskoj Petrol ima 77 benzinskih crpki, a u iduće četiri godine planira ih imati 100. “Crobenz se dobro uklapa u tu našu strategiju”, izjavio je prije dva tjedna Aleksander Svetelšek, predsjednik Uprave Petrola.

Osoba bliska natječaju tvrdi da je prijavu do ponoći dostavio i ruski Lukoil. Iz kompanije nisu odgovorili na naš upit. Milodrag Gadže, vlasnik tvrtke Biodizel Vukovar, još jučer popodne je odlučivao hoće li se prijaviti. “Ipak smo odustali od Crobenza. Dugo smo razmišljali, napravili sve analize i zaključili da bi taj posao za nas bio neprofitabilan”, kaže Gadže, vlasnik najvećeg proizvođača biogoriva u Hrvatskoj. Ističe da su obveze Crobenza ogromne. “U idućih 3 do 5 godina mi tu ne vidimo priliku za uspjeh”, objašnjava.

Izvor blizak AZTN-u kaže kako su jedan od većih problema Crobenza teško naplativa potraživanja. Naime, Crobenz ima potraživanje od 38 milijuna kuna bez kamata prema tvrtki Zovko Zagreb d.o.o., dijelu Zovko grupe koja ima tri benzinske postaje i koja, prema riječima našeg izvora, jako dugo nije plaćala isporučenu robu. Istodobno je ta tvrtka zbog drugih poslovnih pothvata upala u probleme zbog čega je dovedeno u pitanje podmirenje duga Crobenzu.

Osoba bliska procesu prodaje, koja ima uvid u sve poslovne knjige kompanije, tvrdi da se cijena Crobenza kreće između 6 i 7 milijuna eura. “10 milijuna eura je maksimalna vrijednost”, naglašava. Proces prodaje mora biti završen do 21.srpnja. Crobenz, u vlasništvu Ine, stavljen je na prodaju odlukom AZTN-a zbog prevelike tržišne koncentracije koju u Hrvatskoj imaju Ina i njen 47-postotni vlasnik mađarski Mol.

Komentirajte prvi

New Report

Close