PBZ i Hamag zaključili sporazum o suradnji

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2012. u 12:05

Nakon što su usvojeni novi jamstveni programi kojima se malim i srednjim poduzetnicima olakšava pristup izvorima financiranja te istodobno vrijednost jamstva podiže na razinu prvorazrednog instrumenta osiguranja, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) započela je suradnju s poslovnim bankama, priopćeno je iz PBZ-a.

Tako su Privredna banka Zagreb d.d. i HAMAG INVEST zaključili Sporazum o poslovnoj suradnji čiji je cilj osiguranje kvalitetne potpore i uvjeta financiranja poduzetnika i obrtnika u segmentu malog gospodarstva putem pet jamstvenih programa: “Novi poduzetnici”, “Poljoprivrednici”, “Likvidnost”, “Rast” i “Inovacije”. Novi jamstveni programi HAMAG INVEST-a obuhvaćaju različite potrebe obrtnika i poduzetnika prilikom financiranja tekućeg poslovanja ili novih projekata ulaganja te im pružaju kvalitetan instrument osiguranja u obliku bezuvjetnog jamstva na prvi poziv, stoji u priopćenju. Odobrena jamstva odnose se na osiguranje povrata dijela glavnice kredita koji će Privredna banka Zagreb d.d. odobravati svojim klijentima – subjektima malog gospodarstva. Važnost jamstava tim je veća ako se uzme u obzir činjenica da su, zbog veće rizičnosti tržišnog okruženja u kojem poduzetnici posluju, u znatnoj mjeri iscrpljeni postojeći kvalitetni instrumenti osiguranja povrata kredita kojima se financiraju novi projekti.

Potpisavši ovaj Sporazum, što je svojevrsni nastavak suradnje Banke s agencijom prethodnicom HAMAG INVEST-a, Privredna banka Zagreb d.d. svojim klijentima koji nisu u mogućnosti ponuditi adekvatne instrumente osiguranja kredita omogućava povoljnije uvjete financiranja uz snižene kamatne stope i povoljnije naknade. “U Privrednoj banci Zagreb orijentirani smo ka sustavnom praćenju projekata poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj, a sve u cilju njegova razvoja i povećanja udjela u gospodarstvu. Ovime dodatno želimo pružiti partnersku podršku našim klijentima te dati poticaj njihovom daljnjem poslovanju i kroz ovu suradnju s HAMAG INVEST-om. Prvoklasna jamstva predstavljaju važan doprinos revitalizaciji tržišta i jačanju potražnje malih i srednjih poduzeća za novim kreditima kojima će se financirati novi projekti, a samim tim i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Siniša Špoljarec, izvršni direktor Sektora za upravljanje prodajom u Privrednoj banci Zagreb.

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a, izrazio je zadovoljstvo što je Privredna banka Zagreb d.d., jedna od najvećih banaka koje posluju na području Republike Hrvatske, prepoznala značaj prvoklasnog jamstva koje će, unatoč otežanim okolnostima u kojima se tržište nalazi, doprinijeti njegovom oživljavanju, a samim time i jačanju sektora malog i srednjeg poduzetništva.

“Jedan od ciljeva HAMAG INVEST-a je pružanje financijske podrške kvalitetnim projektima kroz koje se utječe na smanjenje nezaposlenosti, povećanje izvoza i gospodarski rast. Siguran sam da ćemo suradnjom s bankom kakva je Privredna banka Zagreb, navedene ciljeve ostvarivati kvalitetno i na opću dobrobit”, rekao je Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close