Patite li od nomofobije?

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2012. u 11:25

Nomofobija je strah da ostanete bez mobitela, a od nje danas navodno pati čak 66 posto britanskog stanovništva. U istraživanju iz 2008. godine 53 posto ispitanih patilo je od te fobije, što bi značilo da je broj onih koje ona pogađa u porastu, izvještava Daily Mail.

Istraživanje je na uzorku od 1000 Britanaca provela agencija SecurEnvoy a pokazalo se da čak 66 posto njih strahuje od gubitka mobitela. Osim toga, nomofobija uključuje strah od pražnjenja baterije, gubitka signala i sličnih situacija koje bi vam mobitel učinile nedostupnim ili bi smanjile njegovu funkcionalnost.

Simptomi koji ukazuju da bolujete od ove fobije su sljedeći: nikad ne gasite mobitel, svako malo opsesivno provjeravate poruke i mailove, stalno punite bateriju kako se vaš ljubimac kojim slučajem ne bi ispraznio i postao nedostupan, mobitel uzimate sa sobom i kad idete u kupaonu, ostavljate ga uključenim i po noći i sl. Ukoliko ste se prepoznali u nekim od ovih opisa, postoji potencijalna mogućnost da patite od navedene nomofobije.

Istraživanjem je utvrđeno i kako je najveći broj nomofoba među mlađim pripadnicima populacije, od 18. do 24. godine. Njih čak 77 posto pati od nomofobije i ne mogu se ni u kojem trenutku odvojiti od svog tehološkog ljubimca. Onih između 25. i 34. ima malo manje, 68 posto.

Studija je pokazala kako ljudi u prosjeku 34 puta na dan provjeravaju svoj mobitel a čak 75 posto ispitanih nosi ga sa sobom i u kupaonu. Oni ističu kako im je mobitel moderni ekvivalent za novine.

Osim toga, zanimljivo je istaknuti i kako je u istraživanju od prije četiri godine među nomofobima bio veći broj pripadnika muškog spola, dok je danas više ženskih pripadnica sklono nomofobiji.

Ostali zaključci istraživanja pokazuju da je 49 posto ispitanih uznemireno ukoliko im pozive pregledavaju partneri, a samo 46 posto korisnika mobitel zaključava i tek 10 posto ih koristi enkripciju za zaštitu svojih podataka pohranjenih u mobitelu.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close