Papandreou potopio europske burze

Autor: Tomislav Hrastovčak , 01. studeni 2011. u 18:05

Europske dionice zabilježile su u utorak najveći pad u mjesec dana, nakon što je Grčka najavila referendum o novom paketu međunarodne pomoći.

Grčki premijer Georgij Papandreou iznenadio je tržišta najavom referenduma, što je potaknulo strahovanja da bi grčki građani, nezadovoljni drastičnim mjerama štednje, mogli odbaciti dogovor o paketu pomoći postignut na prošlotjednom europskom summitu. Odbacivanje pomoći moglo bi produbiti dužničku krizu u eurozoni i u najgorem slučaju rezultirati defaultom Grčke. Papandreu je najavio i glasovanje o povjerenju vladi, a točni datumi referenduma i glasovanja još nisu poznati. Grčka je posljednji put održala referendum 1974. godine kada je nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Snažan udarac pretrpjele su financijske dionice. Vodeći grčki zajmodavac National Bank of Greece potonuo je gotovo 15 posto. Grupacije Credit Suisse i Danske Bank zaronile su više od 7 posto, nakon objave poslovnih rezultata slabijih od očekivanih. Među većim gubitnicima našao se i rudarski sektor, nakon što su najnovije statistike pokazale pad proizvodnih aktivnosti u Kini.

Regionalni indeks Stoxx Europe 600 posrnuo je 3,49 posto na 234,99 posto, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci. Londonski FTSE 100 zaronio je 2,21 posto, frankfurtski DAX 5 posto, a pariški CAC 40 za 5,38 posto. Grčki indeks Athex Composite na vrijednosti je izgubio gotovo 7 posto.

U prvim satima trgovanja na Wall Streetu oštar pad bilježe i glavni američki indeksi. Dow Jones Industrial Average posrnuo je 2,45 posto, Standard & Poor’s 500 za 2,64 posto, a Nasdaq Composite 2,85 posto.

Komentari (16)
Pogledajte sve


… evo malo ozbiljno … grci su poludili kad su saznali da su njemci zagubili onih 55 milijardi a cila europa njima otpisala samo 100 milijardi …malo brate …grci vole živit pa zašto ih sputavat ….http://www.youtube.com/watch?v=6JGpIT0KsZ8

… sory…http://www.youtube.com/watch?v=ehMkAk1gI5A

… evo malo ozbiljno … grci su poludili kad su saznali da su njemci zagubili onih 55 milijardi a cila europa njima otpisala samo 100 milijardi …malo brate …grci vole živit pa zašto ih sputavat ….http://www.youtube.com/watch?v=6JGpIT0KsZ8

Papandreeeeeee je samo pijun u rukama svjetskih(SAD) moćnika kojima je cilj produžavati krizu u EU. Nemajte brige, Grci će na kraju biti umireni ali nije još vrijeme da se stiša sva halabuka u kojoj se rade mutni poslovi. Ovo je primjer modernog ekonomskog ratovanja putem kriza umjetno stvorenih od strane istih moćnika koji žele zavladati svijetom. Ne žele ga uništiti već unaprijediti i zavladati. 1929 je preslika 2009 kada su počeli sa novim valom svojih težnji. I to će završiti a “ONI” će dobiti još jedno prijestolje za svoj cilj. No na kraju će ipak biti kako je odredio Svemogući a ne neki smrtni čovjek-DINASTIJA, ma koliko on bio moćan u svom vremenu.

… greška …http://www.youtube.com/watch?v=6JGpIT0KsZ8

New Report

Close