Pankretić: Poskupljenje gnojiva nedopustivo

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2008. u 15:00

Upitan hoće li doći do rasta cijena prehrambenih proizvoda i može li procijeniti za koliko, Pankretić je rekao kako je nezahvalno kalkulirati koliki bi mogao biti rast

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić najavljeno povećanje cijena mineralnih gnojiva kutinske Petrokemije za prosječnih 39,8 posto smatra nedopustivim, kao i način na koji se to saznaje.

Vidjet će se što će se događati u budućnosti, no sada kada Vlada direktnim mjerama na neki način utječe da ne dođe do povećanja cijena krajnjih proizvoda, u tome moraju svi sudjelovati, pa i Petrokemija, rekao je. Kutinska Petrokemija jučer je izvijestila da će zbog izrazito visokih poskupljanja sirovina te energenata biti prisiljena povećati prodajne cijene mineralnih gnojiva na domaćem tržištu u prosjeku za 39,8 posto. Pritom su naveli da bi cijena uree porasla za 15 posto, KAN-a 12 posto i NPK prosječno za 48 posto.

Upitan hoće li doći do rasta cijena prehrambenih proizvoda i može li procijeniti za koliko, Pankretić je rekao kako korekciju cijena ne radi Vlada te kako je nezahvalno kalkulirati koliki bi mogao biti rast. Ministar se osvrnuo i na ovogodišnju žetvu pšenice i otkupnu cijenu podsjećajući kako cijenu pšenice određuju proizvođači i otkupljivači te kako su, prema njegovim saznanjima, oni blizu dogovora. Vjeruje da će se cijena kretati na bazi cijena u okružju, a što se tiče žetve, ocjenjuje da će biti dobra te se nada da neće biti nikakve elementarne nepogode koja bi je mogla ugroziti.

Vladina odluka o interventnoj potpori ribarima i poljoprivrednicima je cementiranje cijene plavog dizela za njihove potrebe na pet kuna po litri, čime će se omogućiti da ribari i poljoprivrednici imaju manje troškove te da u toj proizvodnji ne dolazi do povećanja cijena, kazao je Pankretić. Odlukom je korisnicima plavog dizela predviđeno podmirenje razlike između maloprodajne cijene plavog dizela i 5 kuna po litri od 1. srpnja ove do 1. siječnja iduće godine.

Što se tiče zakona o poljoprivrednom zemljištu, Pankretić je kazao kako vjeruje da će biti donesen na jesen. Najvažnije odrednice zakona su ubrzavanje procesa privatizacije, otvaranje mogućnosti ubrzanja procese okrupnjavanja, a definirat će se i odnosi uz dio prioriteta kod prodaje, zakupa i koncesije. Zakon će omogućiti da poljoprivredno zemljište mogu dobiti oni koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Pankretić je ponovio i kako je Vlada jučer donijela Uredba o tržnom redu za žitarice, kojom je kao zajamčena cijena žitarica po kojoj će se žitarice otkupljivati za javne intervencije, određeno 739,56 kuna po toni, a prihvaćen je i zaključak o sufinanciranju projekata s područja prehrambene industrije u 2008. s ukupno 20 milijuna kuna.

Radi sređivanja nepovoljna stanja u peradarskoj proizvodnji pak odlučeno je da će se peradarima podmirivati dio razlike između proizvodne cijene utovljene peradi za klanje i tržišne cijene mesa peradi, odnosno povećanih troškova u proizvodnji jaja, za što je određeno ukupno 24,5 milijuna kuna.

(HRT)

Komentari (4)
Pogledajte sve


Slažem se, Pankretić je kreten.
Vjerojatno će vlada i Petrokemija postići dogovor na obostrano zadovoljstvo tako da poskupljenje neće biti 40% nego "samo" 30% i onda ćemo za par mjeseci imat još jedno poskupljenje gdje će Petrokemija opet tražiti 40% a dobiti " samo" 30%

eto pa ti valda jedini kuzis kak se to radi samo se ne slazem da je panki kreten jer za razliku od nas svih tu prisutnih on lagano laprda i nista ne radi a mi se ipak borimo za pare,a bolje da ti ne velim kolko love i on ima
pofuk

Slažem se, Pankretić je kreten.
Vjerojatno će vlada i Petrokemija postići dogovor na obostrano zadovoljstvo tako da poskupljenje neće biti 40% nego “samo” 30% i onda ćemo za par mjeseci imat još jedno poskupljenje gdje će Petrokemija opet tražiti 40% a dobiti ” samo” 30%

savjetujem g panketicu da si radje kupi dionice petrokemije nego da se ovak klosari po medijima
bolje ce proci
pofuk

New Report

Close