Pale prve zatvorske kazne za slučaj Fimi media

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2012. u 16:20

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas nagodbe dvoje optuženih u slučaju “Fimi media” Anite Lončar Papeš i Bojana Dimića s USKOK-om.

Na pripremnom ročištu sutkinja Ivana Čalić potvrdila je nagodbe kojima je Anitom Lončar Papeš u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačila novac za HDZ i bivšeg predsjednika te stranke Ivu Sanadera. Ona se nagodila na bezuvjetnu 11-mjesečnu zatvorsku kaznu uz koju će državi morati vratiti i dva milijuna kuna koliko je, po tvrdnjama USKOK-a, “zaradila” u aferi. Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također “izvlačio” novac, nagodio se na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i povrat 1,8 milijuna kuna državi. Sutkinja je donijela presudu sukladnu tim nagodbama.

Na upit hoće li njegova branjenica Anita Lončar Papeš biti svjedok na suđenju, odvjetnik Mitko Naumovski rekao je kako smatra da njezino svjedočenje nije potrebno, ali da će se ona odazvati ako netko to predloži. USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak kazala je da su potvrđene i nagodbe s optuženim tvrtkama Anite Papeš Lončar “Ani Lon” koja će morati platiti 15.000 kuna te Dimićevom tvrtkom koja se prema nagodbi “gasi”. Preko te dvije tvrtke i tvrtke “Fimi media” po kojoj je afera dobila ime “izvučeno” je, prema optužnici, više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava. USKOK-ova tužiteljica nije željela komentirati hoće li biti još nagodbi u slučaju “Fimi media” niti otkriti dokazne prijedloge USKOK-a. “Dopustite da te prijedloge prvo iznesemo sudu”, kazala je.

Pripremno ročište se nastavlja sutra kada bi se na sudu trebali pojaviti ostali optuženi u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi – Sanader, bivši dužnosnici te stranke – rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške tvrtke “Fimi media” Nevenka Jurak te Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju. Odvjetnici bivšeg premijera, koji se prema optužnici osobno okoristio s 15 milijuna kuna, najavili su da obrana planira predložiti 50-ak svjedoka, što je bitno manje u odnosu na tužiteljstvo. Nisu željeli otkriti hoće li kao svjedokinja biti predložena i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Optužnica u slučaju “Fimi media” s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju “Hypo” i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close