Pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji u svibnju 4,1 posto

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2010. u 09:45

Proizvodnja u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj je u svibnju ove godine u odnosu na lanjski svibanj bila manja za 4,1 posto, pad proizvodnje još je izraženiji u rudarstvu i vađenju i iznosio je 16,5 posto, dok je istodobno u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom zabilježen rast proizvodnje za 11,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji prema djelatnostima.

Ukupno je hrvatska industrijska proizvodnja u svibnju smanjena za 3,4 posto u odnosu na svibanj prošle godine. To je treći mjesec za redom da se bilježi pad proizvodnje na godišnjoj razini, a kumulativno je industrijska proizvodnja u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani smanjena za 2 posto.

Na ukupna kretanja u hrvatskoj industriji najviše utječu kretanja u prerađivačkoj industriji, a podaci DZS-a pokazuju da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji u svibnju bila 4,1 posto manja nego u svibnju lani, a u pet je mjeseci ove godine smanjena za 2,1 posto u odnosu na razdoblje siječanj-svibanj prošle godine. Nekoliko je djelatnosti unutar prerađivačke industrije koje od početka ove godine, pa tako i u svibnju bilježe visoke stope pada proizvodnje. Tako je primjerice u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u svibnju proizvodnja bila 28,1 posto manja u odnosu na lanjski svibanj, a kumulativno je u pet mjeseci pala za 30,8 posto.

Još je nekoliko djelatnosti koje u svibnju i u pet mjeseci bilježe dvoznamenkaste stope pada proizvodnje, primjerice proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (pad u pet mjeseci za 24,6 posto), proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, (21,6 posto), proizvodnja električne opreme (18 posto), gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (13,5 posto), ili proizvodnja strojeva i uređaja s padom za 11,1 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Nasuprot tim djelatnostima nekoliko ih je koje su i u petom mjesecu i ukupno u pet mjeseci imale visoke stope rasta industrijske proizvodnje.Tako je primjerice kod popravka i instaliranja strojeva i opreme proizvodnja porasla za 28,9 posto, u proizvodnji duhanskih proizvoda za 32,8 posto, kože i srodnih proizvoda za 34,9 posto, a najviše je porasla proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka i rast u pet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje iznosi 56,4 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close