Pad azijskih dionica nakon snižavanja talijanskog rejtinga

Većina azijskih dionica danas je oslabila, nakon što je snižavanje talijanskog rejtinga produbilo strahovanja od širenja europske dužničke krize.

Agencija Standard & Poor's snizila je rejting Italije za jedan stupanj na ‘A/A-1’ , uz potvrdu negativne prognoze. S&P je inače u svibnju stavio rejting Italije na preispitivanje radi mogućeg snižavanja, a sada je zaključio da se izgledi gospodarskog rasta pogoršavaju i da je malo naznaka da bi talijanska vlada mogla učinkovito riješiti taj problem.

BHP Billiton i Rio Tinto predvode pad dionica rudarskog sektora, usporedno s padom cijena na svjetskim tržištima metala. Veće gubitke bilježe i japanski izvoznici poput Sonyja i Canona, nakon što je jen ojačao u odnosu na euro.

Japanski Nikkei 225 posrnuo je 1,61 posto, a australski S&P/ASX 200 za 1,01 posto. S druge strane, kineski CSI 300 ojačao je 0,39 posto, a hongkonški Hang Seng 0,51 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije pao je 1 posto na 117,28 bodova, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci.

Europske dionice trenutno pak bilježe oporavak nakon jučerašnjeg snažnog pada. Londonski FTSE 100 popeo se 0,70 posto, pariški CAC 40 za 0,78 posto, a frankfurtski DAX 1,47 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 ojačao je 0,69 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!