Pad američkih zaliha potaknuo cijene nafte, u fokusu i napetosti oko Irana

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2011. u 15:00

Cijena barela sirove nafte porasla je danas u Londonu iznad 107 dolara, podržana neočekivano snažnim padom zaliha u SAD-u i napetostima oko Irana, a ulagače su ohrabrili i optimističniji pokazatelji iz njemačkog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 68 centi, na 107,70 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 40 centi, te se barelom trgovalo po 96,57 dolara. Očekuje se slab obujam trgovine zbog Dana zahvalnosti u SAD-u. Zalihe sirove nafte u SAD-u neočekivano su pale u prošlom tjednu za 6,2 milijuna barela zbog pojačane rafinerijske proizvodnje i smanjenog uvoza sirove nafte, pokazali su u srijedu vladini podaci. Očekivao se njihov rast za 500 tisuća barela.

“Cijene nafte crpe potporu iz izvješća američke vlade o zalihama koje je pokazalo iznenađujuće oštar pad zaliha sirove nafte u SAD-u, ispod petogodišnjeg prosjeka po prvi puta ove godine”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “Ulazimo u zimu s najnižom razinom zaliha sirove nafte i lož-ulja u nekoliko godina, i to koči pad cijena ispod određene razine”, dodaje Michael Poulsen iz Global Risk Managementa. Fritsch također ukazuje na oporavak burzi i jačanje eura prema dolaru, slijedom pozitivnijih gospodarskih podataka iz Njemačke koji su donekle popravili raspoloženje među ulagačima nakon razočaravajućeg odaziva na jučerašnju aukciju njemačkih državnih obveznica.

Tako je njemački indeks poslovnog povjerenja koji izrađuje institut Ifo porastao u studenom na 106,6 bodova, signalizirajući poboljšana očekivaja njemačkih privrednika. Naftna tržišta podupiru i napetosti zbog iranskog nuklarnog programa, nakon što je Francuska zatražila da proširene europske sankcije toj zemlji obuhvate i zabranu uvoza iranske nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,32 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close