Ovo su zaključci sa sastanka ministara poljoprivrede regije

Autor: Objava za medije , 05. travanj 2013. u 15:42
Tihomir Jakovina (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Ministar Tihomir Jakovina sudjelovao je danas na sastanku ministara poljoprivrede regije, koji se održao u Sarajevu.

Ministar Tihomir Jakovina sudjelovao je danas na sastanku ministara poljoprivrede regije, koji se održao u Sarajevu, a na kojem su se razmatrali problemi koji su nastali zbog pojave aflatoksina u stočnoj hrani, mlijeku i mliječnim proizvodima za ljudsku prehranu.

Domaćin sastanka bio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović u suradnji sa Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Europi (SWG).

Zaključci sastanka su:

Zemlje Jugoistočne Europe su suglasne da se kao osnova za kontrolu aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku prate postojeće granice definirane propisima Europske unije te da se uspostavi Regionalna ekspertna grupa koju čine kontakt osobe imenovane s mandatom da raspravljaju o problemima vezanim za mikotoksine s ciljem:

  • poboljšanja komunikacije između nadležnih institucija u regiji Jugoistočne Europe, kao i s nadležnim institucijama Europske unije,
  • harmonizacije aktivnosti vezanih za procjenu i upravljanje rizikom u našim zemljama,
  • uspostavljanja plana aktivnosti uključujući i program za praćenje razine aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku.

Potrebno je uspostaviti detaljan sustav komunikacije i razmjene informacija između relevantnih institucija zemalja Jugoistočne Europe. Naglašena je važnost poduzimanja preventivnih mjera kod proizvođača i prerađivača hrane uključujući i uvođenje i primjenu dobre poljoprivredne prakse, dobre higijenske prakse, dobre veterinarske prakse, dobre prerađivačke prakse, uključujući i HACCP principe. Nužno je ojačati izgradnju kapaciteta, tj. uvođenja stalnih treninga i obuka na razini vladinih službenika, inspektora, laboratorijskog osoblja, proizvođača i prerađivača hrane uključujući poljoprivrednike, a posebno u prevencijama i procedurama uzorkovanja.

Ministri regije složili su se da je potrebno uložiti dodatne napore za osiguravanje dodatnih načina podrške za proizvođače mlijeka kako bi im se omogućila nabava zdravstveno ispravne hrane za stoku i time održala proizvodnja i kvaliteta mlijeka na razini kao prije pojave aflatoksina:

  • koristiti jedan regionalni referentni laboratorij za analize mikotoksina u hrani i stočnoj hrani,
  • ujednačiti procedure uzimanja uzoraka za hranu i stočnu hranu usklađenih sa propisima Europske unije,
  • uspostaviti protokol kojim se određuje kako postupati sa kontaminiranom stočnom hranom usuglašenim s regulativom Europske unije.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close