Ovo je najsigurniji grad u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2012. u 17:20

Četvrta regionalna konferencija “Sigurnost gradova 2012.”, koja je namjenjena dužnosnicima lokalnih vlasti, predstavnicima tvrtki za tjelesnu i tehničku zaštitu te stručnjacima za sigurnost, počela je danas u Solinu, a gosti predavači su stručnjaci za sigurnost iz Engleske, Francuske i Mađarske.

Organizatori dvodnevne konferencije na kojoj je oko 120 sudionika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije, su časopis Zaštita i gradska uprava Solina, a pokrovitelji Vlada RH i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Makedonije. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Hrvatske, Evelin Tonković, otvarajući konferenciju, istaknuo je da za Republiku Hrvatsku kao turističku zemlju, sigurnost gradova i povećanje te sigurnosti imaju dodatnu vrijednost. Pitanje sigurnosti nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već cjelokupne zajednice, odnosno lokalnih zajednica, gradskih vlasti, komunalnih vijeća, gospodarskih subjekata, dodao je. “Živimo u svijetu prepunom sigurnosnih izazova, različitih ugroza, neizvjesnosti i nesigurnosti s obzirom na buduća kretanja. Globalizacija i razvoj tehnologije utječu na transformaciju vrsta i oblika kriminaliteta. Migracije ljudi u gradove i urbanizacija imaju uzlaznu putanju“, naglasio je Tonković. Podsjetio je i na važnost prevencije u uklanjanju sigurnosnih prijetnji.

„Potrebno je prikupiti informacije, uočiti opasnosti koje prijete iz okruženja i otkriti ih dovoljno rano kako bi se mogle provesti ciljane akcije i na taj način ukloniti opasnosti“, rekao je Tonković. Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louise Vinton ocijenila je da Hrvatska ima dobre stručnjake i tehnologiju za suzbijanje kriminaliteta. „Važno je da se gradovi i županije te cijela zajednica uključuju u suzbijanje kriminaliteta“, kazala je Vinton te istaknula važnost prevencije u borbi protiv svih oblika kriminaliteta. Predsjednik Državne uprave za zaštitu u spašavanje (DUZS) Jadran Perinić naglasio je kako treba voditi računa da se pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju ne zloupotrijebi sigurnost hrvatskih gradova.

Ocijenio je da je sigurnost hrvatskih gradova dobra te kako mediji „ponekad zlonamjerno i senzaciuonalizmom“ pridonose stvaranju negativne percepcije o sigurnosnoj situaciji. Dožupan splitsko-dalmatinksi Visko Haladić rekao je kako je na području te županije razvoj sigurnosti od iznimne važnosti za turizam. U Splitsko-dalmatinskoj županiji godišnje ostvarimo dolazak 1,9 milijuna turista, a kroz splitsku trajektnu luku na godinu se preveze 3,2 milijuna putnika što je oko 30 posto svih pomorskih putnika u hrvatskom dijelu Jadrana, te je nužno razvijati sigurnosni aspekt, naglasio je Haladić.

Na skupu je istaknuto kako je Solin izabran za domaćina regionalne konferencije o sigurnosti gradova pošto je u istraživanju časopisa Zaštita proglašen jednim od pet najsigurnijih gradova u Hrvatskoj u 2011. godini. Samobor je u tom istraživanju proglašen najsigurnijim gradom u Hrvatskoj za 2011. godinu. Solinski gradonačelnik Blaženko Boban rekao je da se u posljednjih deset godina broj stanovnika u Solinu povećao za 7.000, te kako upravo sigurnost življenja pridonosi povećanju stanovništva Solina. Na to smo ponosni u ovoj turobnoj demografskoj situaciji u Hrvatskoj, kazao je Boban.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samobor je lepa varoš! 1-2

New Report

Close