Ovi grafovi objašnjavaju zašto se Amerikanci boje svojih starijih građana

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2012. u 14:00

Analitičari Credit Suissea, predvođeni Nealom Sossom, analizirali su učinke starenja američke populacije, tzv. babyboomera, generacije stanovnika koji su uvelike utjecali na povećanje stope nataliteta SAD-a u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća.

Na temelju provedenih analiza zaključili su kako će se Amerikanci suočiti s teškim izazovima zbog sve starije populacije čija je štednja u mlađim danima bila vrlo slaba pa će sadašnje radno aktivno stanovništvo snositi posljedice te će morati plaćati za njihovo uzdržavanje, prenosi Business Insider.

Brige su utemeljene na realnim činjenicama koje su za sobom povukle i rasprave o održivosti američkog javnog duga, što je vidljivo i iz grafa u nastavku teksta.

Prvo, vidimo da se ovisnost o transferima, novcu koji ljudi dobivaju u sklopu vladinih redistributivnih programa, u posljednjih 50 godina i više nego učetverostručila. Istodobno, udio prihoda koji proizlaze iz nadnica potonuo je 20 posto, što je zaista razlog za brigu.



Businessinsider.com

U sljedećem grafu, točkasta linija označava stopu rasta troškova za programe socijalnog osiguranja kao postotak od nadnica i jasno se može vidjeti kako je ta stopa premašila stopu dohotka, označenu crvenom bojom. Ta linija označava koliki se dio dohotka, odnosno nadnica, izdvaja za porezna davanja i predviđa se kako se ona u idućim razdobljima ne bi trebala previše mijenjati.

No procjenjuje se da će troškovi za socijalno osiguranje u idućih pet godina eksponencijalno rasti sve više i više, sa sve većim brojem umirovljenika baby-boom generacije. Kulminacija se očekuje između 2030. i 2035. godine i američka vlada nema baš puno vremena za filozofiranje. Ukoliko ne želi da im stvari izmaknu kontroli, američka bi vlada što prije morala donijeti odluke i usvojiti čvrst stav o mjerama politike socijalnog osiguranja.



Businessinsider.com

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close