Ovaj čovjek tvrdi da zna kako Hrvatsku izvući iz krize (i vratiti joj Inu)

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2012. u 12:15

Zlatko Ževrnja (51) već 15 godina živi mirnim životom u maloj dalmatinskoj sredini. Radi kao načelnik općine Dugopolje, gdje i živi s obitelji. Predsjednik je tamošnjeg nogometnog kluba, drugoligaša, radi od od 8 do 14 sati, što mu daje dovoljno vremena za balote, karte i odlazak u crkvu.

Ovim je riječima tjednik Globus predstavio načelnika općine Dugopolje i HDZ-ova “ministra gospodarstva u sjeni”, koji tvrdi da zna kako izvući Hrvatsku iz krize te kako će “čim HDZ dođe na vlast, vratiti Inu u ruke države”.

Ževrnja je nedavno od šefa stranke Tomislava Karamarka, prema pisanju lista, dobio nalog da osmisli gospodarski program najveće opozicijske stranke kojim bi ona trebala potući Kukuriku-tim na sljedećim izborima.

Upitan gdje on vidi najveće probleme u hrvatskom gospodarstvu, odgovara: “Veliki je problem to što su poduzetnici danas destimulirani. Vlada njima treba biti partner i stimulator. Dakle, ne treba poduzetnike samo opterećivati novim i većim porezima jer je to zapravo antipoduzetnički. Sadašnja Vlada je povećala PDV, zatim prestala je priznavati neke osnovne troškove poslovanja poput kupnje automobila ili kombija, i još je povećala porez na dividendu. Zbog toga i niza drugih stvari danas je u hrvatskim bankama oko 150 milijardi kuna štednje, što nas treba zabrinuti jer to znači da se ljudi boje ulaganja”.

Ževrnja smatra kako porez na dobit i porez na dividendu moraju biti niži. Mišljenja je da porez na imovinu svakako treba uvesti, “ali da se oporezuju samo oni Hrvati koji doista imaju bogatstvo u skupocjenim vikendicama, vilama i jahtama. ”Danas u Hrvatskoj imamo znatan broj takvih osoba. No, to ne znači da sada svakoj osobi koja uz stan ima i vikendicu treba odmah razrezati porez. Osobe koje uz objekt u kojem žive imaju i apartman građani su srednjeg staleža i prema njima treba imati obzira. Također, mislim da porez na poljoprivredna zemljišta treba minimalizirati jer se danas puno građana bavi tom djelatnošću i novo opterećenje će ih samo natjerati da odustanu”, poručuje.

Ževrnja je apsolutno protiv prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Jedno od aktualnih gospodarskih pitanja je i trenutni ugovorni odnos Ine i Mola, što bi Ževrnja napravio, pitaju ga iz Globusa. “Ovdje smo u nepovoljnoj situaciji, no bio bih najsretniji kad bi ova Vlada pronašla način i vratila kontrolni paket Ine. Ako oni to ne uspiju, tada bih volio kada ne bi išli u prodaju, nego da sečekaju dolazak HDZ-a na vlast. Mi ćemo znati kako vratiti Inu Hrvatskoj. Jasno je kako su raniji čelnici stranke suodgovorni za današnju poziciju, no ovo je ipak novo vodstvo”, kaže.

(pd)

Komentari (5)
Pogledajte sve

slušao sam u nekoj emisiji na tv lika. veze on nema kako izvući hrvatsku iz krize. misli da se model gospodarske zone podi u dugopolju može primjeniti na hrvatsku. svjetska ponuda roba i usluga daleko nadmašuje potražnju. kada ponuda i potražnja budu uravnotežene bit će rješena i kriza. za to je idealan globalni rat.

Tko nije sposoban prepoznati uzroke krize, nije sposoban ni ponuditi rješenje krize. Glavni uzrok krize je kreditni novac i uz pomoć njega porobljavaju se čitavi narodi, krade se Hrvatska i sve ostale zemlje koji dolaze pod vlasništvo i kontrolu bankara i multinacionalnih kompanija.

Ovo je za rubriku “vjerovali ili ne”. Dok su u oporbi, svi imaju rješenje. A kad su na vlasti, ništa im ne ide od ruke? patriotpokret.com.hr

Karamarko (lijencina i neznalica) misli da Zevrnja (neznalica koji nezna koliko nezna) moze osmisliti oporavak Hr ekonomije? Suludo. Kao da su na tripu obojica?
Kako vratiti INAu? Na free floatu je manje od 2% dionica? Drzava + Hr mirovinski fondovi mozda mogu doci do 49%? Mozda. Kako natjerati MOL da proda 2% Ili pomisljaju na nacionalizaciju? To bi bila nova ideja! Tko bi sjeo u Upravu nacionalizirane INAe? Suker i Kalmeta? Zasto ne! Sve u svemu nebulozno.

New Report

Close