Ovaj bi sustav smanjio cijenu grijanja i povećao broj zaposlenih?

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2012. u 12:35

Povećao bi se i broj zaposlenih u metalo- prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, vratilo povjerenje u vlastite snage…

Hoće li se Karlovac upustiti u izgradnju termoelektrane-toplane? Ideju staru oko trideset godina revitalizirali su Boris Ožanić iz HEP-a, Ivan Novosel, vlasnik Ekoloških sistema, i Stanko Plevnik, direktor Enerkona.

Ta je ideja za rješavanje toplinarskog problema Karlovca naišla na odobravanje gradonačelnika Damira Jelića, oporbe, a dobio je i načelnu podršku Ekološkog društva Pan.

Po megavatsatu 225 kuna

– Zbog cijena goriva na tržištu, biomasa se nametnula kao poželjan energent. Stoga bismo možda mogli riješiti problem grijanja u Karlovcu kogeneracijskim postrojenjem na plin i biomasu – kaže Ožanić, dodajući da bi cijena usluge time mogla pasti za 50 posto, no da to ovisi i o stanju distribucijske mreže.

Plevnik biomasu smatra najpouzdanijim energentom, jer je Hrvatska bogata njime, a plin tehnološki najboljim.

– Termoelektrana-toplana bi objedinila sve njihove prednosti. Stupanj djelovanja je mnogo veći u spojenom procesu, nego kod malih elektrana – objašnjava Plevnik, dodajući da bi se toplinska energija prodavala po 225 kuna po megavatsatu.

– Sada se prodaje po 750 kuna – rekao je Plevnik.

Ulaganje bi stajalo oko 32 milijuna eura, uz priključke oko četrdeset.

Završetak za tri godine

– Projekt bi doveo do povećanja zaposlenja metalo-prerađivačke industrije i građevinskog sektora, do suradnje s visokoškolskim institucijama, vratili bismo povjerenje u vlastite snage… – dojma je Ivan Mikšić, direktor Tvornice turbina Karlovac. Kada bi se danas krenulo u ostvarenje, nastavlja Ožanić, projekt bi se ostvario za tri godine.

– Pred nama su izmjene instalacija u zgradama, gradska ulaganja u Gradsku toplanu i ulaganje u termoelektranu-toplanu, što Grad ne može sam. Kada bi se to ostvarilo, Gradska toplana bi bila samo jedna podstanica – kaže gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close