Ova priča možda najbolje oslikava spregu između medija i politike

Autor: Rato Petković , 18. rujan 2012. u 15:10

Aleksadar Vučić, potpredsjednik srbijanske vlade, obavijestio je javnost kako je VAZ-ov 50 postotni udio u dnevnom listu Politika kupio Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna „Farmakom“ pod pritiskom Demokratske stranke, kako bi ta partija sačuvala upliv na tiskane medije.

Bogićević je, odmah nakon što je na tajanstven način prodan WAZ-ov udjel, negirao da njegova kompanija stoji iza te akvizicije.

Kupovina je pobudila zanimanje javnosti i medija najviše zbog toga što se za mnoge listove pouzdano ne zna tko im je vlasnik. Dvoji se kako pojedini tajkuni stoje iza takvih kupovina, prepuštajući političkim strankama da imaju upliv na uređivačku politiku, za što dobijaju kompenzaciju u, za njih, privlačnije poslove. Tako se za Bogičevića tvrdi kako je morao kupiti pola Politike, kako bi se vlastima odužio za dobijanje kredita u Agrobanci, koje nije u stanju vratiti.

Vučićevo „otkriće“, prema ocjeni Vukašina Obradovića, predsjednika udruge neovisnih novinara, nije bacilo više svjetla na cijeli slučaj, jer se od samog početka znalo da je Farmakom umiješan u kupovinu.

Novinarske udruge najviše zamjeraju Upravnom odboru što nije iskoristio pravo preće kupovine. Istine radi, to nije mogao učiniti bez angažiranja državnog kapitala. Iza postojećeg državnog udjela u Politici stoji više javnih državnih poduzeća, što se nalaze u državnom vlasništvu, jer vladajući krugovi na taj način prikrivaju neposredno vlasništvo. Prema postojećem Zakonu država je odavno trebala izaći iz vlasničke strukture tiskanih i drugih medija.

Komentirajte prvi

New Report

Close