Ova je banka napravila moralan čin, no ne želi da se to zna

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2012. u 14:10

Još otkako je 2008. godine započela aktualna kriza hrane, bankama se prebacuje da špekulacijama samo dodatno dižu cijene namirnica. Među ekonomistima ne postoji jedinstveno mišljenje o tome u kojoj mjeri špekulacije doista utječu na cijenu hrane, no nema sumnje da taj negativan utjecaj postoji, piše Deutsche Welle.

Po mišljenju Rafeale Schneidera, stručnjaka iz njemačke nevladine organizacije Foodwatch, čak oko 15 posto rasta cijena hrane događa se upravo zbog špekulacija. S pravnog je gledišta posao sasvim legalan: oni, kao i svi trgovci, pokušavaju po što nižoj cijeni kupiti neku robu i po što višoj ju potom prodati. Ipak, špekulacije prehrambenim sirovinama imaju i jednu drugu dimenziju. Povećanjem cijene hrane oni potiču pojavu gladi širom svjeta, jer siromašni sebi više ne mogu priuštiti ni osnovne živežne namirnice. To prelazi granice običnog poslovanja te ulazi u sferu moralnog djelovanja.

Zbog te je moralne dimenzije njemačka Commerzbank do daljnjeg odlučila obustaviti špekulacije cijenama životnih namirnica, a takvu je odluku pozdravila njemačka nevladina organizacija Foodwatch te istakla da bi i druge banke trebale slijediti njen primjer. Unatoč pohvali Commerzbanci, nadležni nisu željeli razgovarati sa novinarima.

“U interesu je banke očito da ne preplaši svoje mušterije, koje i nadalje žele investirati na tom polju. Zato banka tu svoju odluku ne ističa u javnosti. Ali u našem interesu je da navedemo primjere u kojima se banke opraštaju od jedne poslovne oblasti iz preventivnih razloga”, objasnio je razloge šutnje Martin Ricker iz Foodwatcha.

U međuvremenu su i njemačke Dekabank i Landesbank Baden-Württenberg zabranile financijske investicije na bazi osnovnih životnih namirnica, a možemo se samo nadati da će njihov pozitivan primjer slijediti i ostale financijske institucije

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako dobro razumije, sada pikzibneri bez svog kapitala ne mogu mešetariti. Ali mogu oni koji imaju keš. Što će reći da moralna odluka banke pogoduje bogatima da postanu još bogatijima. Genijalnoooo! Koja moralnost. reforma.forumhr.com

New Report

Close