Outlet Sveta Helena ‘pao’ zbog konkurencije i loše regulacije

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2012. u 16:45

Tvrtka Zelina centar d.o.o. donijela je odluku o pokretanju procesa prenamjene Outleta Sveta Helena, trgovačkog centra kojim upravlja.

“U dogovoru s investitorima i poslovnom bankom, Outlet Sveta Helena nastavit će s radom do 1. lipnja ove godine, nakon čega će se krenuti s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi. Nezadovoljavajuća zakonska regulativa o poslovanju outleta u Hrvatskoj te krajnje nestabilno i neizvjesno tržište doveli su do dugoročno štetnih posljedica na cjelokupnom tržištu što su i glavni razlozi odluke o prenamjeni projekta”, navodi se u priopćenju za medije.

Prisjetite se kako je to izgledalo 2008. godine, kada je otvoren Outlet centar Sv. Helena

U istome se dalje navodi kako je “u svijetu koncept outleta poznat više od 20 godina i odlično prihvaćen od kupaca, koji odjeću poznatih brendova mogu kupiti po izuzetno niskim cijenama, ali i brendova, koji se na taj način rješavaju zaliha neprodanog asortimana”. Raspon sniženja trebao bi se kretati od 30 do 70 posto, ali za trgovce u Hrvatskoj ne postoje adekvatne zakonske regulative koje bi ih usmjerile da se drže tih iznosa popusta, da cijene artikala ne budu istovjetne onima u trgovinama u centru grada ili trgovačkim centrima te da asortiman nije iz aktualnih kolekcija, već prošlosezonskih, piše u priopćenju. “Na primjeru Outleta Sveta Helena ispostavilo se da nered na tržištu nije donio koristi ni kupcima ni trgovcima. U susjednim zemljama, gdje je tržište regulirano, situacija je potpuno drugačija”, poručuju.

„Treba istaknuti kako Outlet Sveta Helena u proces prenamjene projekta ulazi kao odgovoran poslodavac i partner. Uprava centra je od prvog dana otvaranja outleta ulagala velike napore kako bi optimizirala svoje poslovanje i konsolidirala rezultate u uvjetima tržišne nestabilnosti. Inicijalna je namjera provedena u praksi i svi troškovi su minimizirani u cilju očuvanja poslovnih rezultata i radnih mjesta. Nažalost, neodgovornost kod poštivanja dogovorenih i potpisanih ugovornih uvjeta kroz dulje vremensko razdoblje kod pojedinih zakupaca kao partnera u poslovanju outleta su, između ostalog, ugrozili održivost projekta. Ugled projekta s vremenom je uništen i stvoreni su gubici. Iako smo ga i u teškim vremenima pokušali održati, stigli smo do točke u kojoj smo se odlučili pristupiti jedinom preostalom rješenju kako bismo izbjegli daljnje gubitke – jednostranim ili sporazumnim raskidima ugovora o zakupu te pokretanju procesa prisilne naplate“, istaknula je Dragana Bokan, direktorica Outleta Sveta Helena, i naglasila kako se nada da će ovaj njihov primjer možda potaknuti sve uključene strane, od regulative do trgovaca, da uvedu red na tržište i ne dopuste ponavljanje ovakvih slučajeva.

Ipak, bez obzira na veliku većinu nekorektnih okolnosti s kojima su se investitori susreli na ovom tržištu, direktorica Outleta Sveta Helena poručuje kako ne treba generalizirati. Među dosadašnjim poslovnim partnerima ima i onih koji su odlično poslovali i bili dobar partner. Ima primjera koji ističu kako su od prvog dana zadovoljni rezultatima u Outletu Sveta Helena, kao i poslovnim odnosom s upravom. Žao im je što je došlo do ove situacije i što velik brojzakupnika u centru nije bio korektan u pridržavanju svojih obveza, zbog čega na kraju svi moraju ispaštati.

Na vijest o prenamjeni izjavu je dala i lokalna zajednica. „Itekako smo svjesni poteškoća i nepovoljnih tržišnih uvjeta s kojima se suočio Outlet centar pa se odluka vodstva tvrtke o promjeni koncepta čini neizbježnom i jedinom logičnom posljedicom. Stoga, svako novo rješenje, svaki novi oblik i način poslovanja koji će jamčiti zadržavanje broja radnih mjesta, ili čak njihovo povećanje, imat će apsolutnu podršku Grada Svetog Ivana Zeline. Uvjeren sam da će se izuzetno korektni međusobni odnosi, kakvi su bili od samog početka, nastaviti i u budućnosti“, izjavio je Vlado Žigrović, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

Investirano 27 milijuna eura

U projekt Outleta Sveta Helena, koji je s radom počeo krajem 2008. godine, investirano je ukupno 27 milijuna eura. U vlasništvu je Zelina centra, tvrtke koja upravlja Outletom Sveta Helena, zemljište od ukupno 150.000 četvornih metara, od čega je 13.000 četvornih metara prodajnog prostora već izgrađeno, dok je s Fazom II, koja nije pokrenuta, ukupna investicija trebala iznositi oko 45 milijuna eura. Uz prodajna mjesta koja su nudila više od 150 različitih modnih brendova, outlet je imao i druge sadržaje poput restorana, kafića, igraonice za djecu i sl.

„Osim značajnih ulaganja poslovne banke velike su investicije u ovaj projekt bile i izravna ulaganja investitora preko matične tvrtke. Smatram da je bitno naglasiti veliku podršku investitora prema projektu Outleta Sveta Helena, koji su kontinuirano pomagali projekt od samog početka, a sve u očekivanju stabilizacije tržišta kao preduvjeta za normalno poslovanje“, izjavila je Dragana Bokan.

Trenutno se razmatra nekoliko zanimljivih projekata prenamjene, a konačna bi odluka trebala uslijediti već tijekom ove godine. Investitori i poslovna banka kao partneri u prenamjeni poručuju kako će i dalje nastaviti raditi na optimizaciji postojećih kapaciteta te tražiti najpogodnija rješenja za prostor od čak 150.000 četvornih metara u poslovnoj zoni Sveta Helena. Važno je napomenuti da tvrtka Zelina Centar ne gasi svoje poslovanje već ostaje na tržištu s nekretninom nadomak Zagreba na izvrsnom prometnom položaju prema kojem u krugu od 60 minuta vožnje gravitira više od 2 milijuna ljudi, poručuje se u priopćenju. Uprava tvrtke Zelina Centar izražava nadu da će s dosadašnjim iskustvom na ovom tržištu te ovim poslovnim potezom prenamjene projekta pomoći svim zainteresiranim stranama da preispitaju svoje djelovanje na tržištu i sve uzročno posljedične veze, koje bi mogle dovesti do preslagivanja i stabilizacije tržišta.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

O čemu oni to pričaju, nedostatak regulative?? Kakve regulative? Koja će prisiljavati nekoga da proda nešto ispod cijene? Znači oni misle da će trgovci radije pristati na propast cijelog projekta i gubitak investicije nego da spuste cijene? Nije im palo na pamet da oni nemaju prostora spustiti cijene niže nego što jesu zbog ogromnih poreza, prireza, carina, taksi, homologacija, davanja za zaposlene, komunalnih naknada itd. itd, a što je sve posljedica diktature i tiranije koju provodi garnitura političara zadojenih socijlaizmom i državnim intervencionizmom koji su na vlasti te samim time prekomjernoj regulativi i nedostatku slobodnog tržišta.

New Report

Close