Otvoreno društvo Georgea Sorosa ponovno u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2011. u 14:30

Vodstvo Otvorenog društva Hrvatska predstavilo je danas projekte kojima se ta zaklada američkog filantropa Georga Sorosa vratila u Hrvatsku, nakon što je 2006. zatvorila svoj zagrebački ured.

U Otvorenom društvu objašnjavaju da su se odlučili pojačanim angažmanom poduprijeti proces demokratske konsolidacije Hrvatske, smatrajući da je kombinacija posljednje faze pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, ozbiljne ekonomske krize i drugih aktualnih okolnosti izazov za vrijednosti otvorenog društva. Savjetnik mreže fondacija Otvoreno društvo za Hrvatsku Tin Gazivoda izvijestio je da se kroz tematske programe trenutno podržavaju projekti u više područja, uključujući ljudska prava, transparentnost i dobro upravljanje, obrazovanje, kulturu i medije, položaj osoba s intelektualnim teškoćama i problemima mentalnog zdravlja, zatim Roma i drugih marginaliziranih skupina te projekti podrške nezavisnim analitičkim centrima i projekti razmjene iskustava organizacija civilnog društva te stipendijski programi.

Najavio je da će se u suradnji s njemačkom zakladom Heinrich Boll u drugoj polovici svibnja održati konferencija o posljednjoj fazi procesa pregovora s EU, na kojoj će naglasak biti na još uvijek otvorenim pitanjima vezanim uz poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Voditelj Odbora Kriznog fonda za Hrvatsku Domagoj Račić podsjetio je da je u prosincu 2010. raspisan prvi natječaj namijenjen projektima koji ublažavaju društvene posljedice ekonomske krize. Podupiru se projekti iz područja smanjenja nezaposlenosti i siromaštva, samozapošljavanja i malog poduzetništva, obrazovanja, nezavisne kulture i ljudskih prava.

Programska koordinatorica Kriznog fonda Renata Ćuk izvijestila je da je na prvi rok za prijavu do 1. veljače pristiglo 209 projektnih prijedloga. Od toga je 184 “malih projekata” s proračunom do 140.000 kuna i 25 “velikih projekata” s proračunom iznad tog iznosa. Najveći broj “malih projekata” bavi se smanjenjem nezaposlenosti i siromaštva te širenjem ponude sadržaja u području nezavisne kulture. Ostali projekti usredotočeni su na samozapošljavanje i razvoj malog poduzetništva, pristup obrazovnim programima ili poboljšanje kvalitete obrazovanja za djecu i mlade iz obitelji neposredno pogođenih krizom ili na direktnu pomoć građanima i građankama u osvještavanju, zagovaranju i ostvarivanju ljudskih prava.

Po objavljenom natječaju sljedeći rok za prijavu projekata je 1. svibnja. Otvoreno društvo Hrvatska ured je zatvorilo početkom 2006., nakon punih 13 godina rada. Kao razlog zatvaranja navedena je politika Soroseve zaklade koja je podrazumijevala zatvaranje niza europskih ureda, a svoje djelovanje u tom trenutku Soros je usredotočio na Latinsku Ameriku, Afriku, SAD i srednju Aziju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close