Otvorena javna rasprava o novom zakonu o investicijskim fondovima

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2012. u 17:40

Ministarstvo financija otvorilo je javnu raspravu o prijedloga novog zakona o investicijskim fondovima, a nacrt tog prijedloga objavilo je na svojim internet stranicama.

Javna rasprava bit će otvorena mjesec dana, odnosno do 15. kolovoza. Ministar financija Slavko Linić je u ožujku osnovao radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga zakona o investicijskim fondovima, podsjeća se u obavijesti koju je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama. Novi zakon o investicijskim fondovima ima ukupno 386 članaka i, kako predviđa nacrt koji je objavilo Ministarstvo, stupio bi na snagu 1. srpnja 2013. godine. Taj bi zakon zamijenio trenutno važeći Zakon o investicijskim fondovima koji je donijet početkom prosinca 2005. godine i stupio je na snagu 1. siječnja 2006. godine.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, tim su zakonskim tekstom u potpunosti u pravni sustav Hrvatske uvedena rješenja iz Direktive 2009/65/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o usklađivanju zakona i drugih propisa koji se odnose na društva za zajednička ulaganja u prenosive vrijednosne papire (UCITS ). Cilj donošenja novog zakona je je osigurati visoku razinu zaštite ulagatelja utvrđivanjem zajedničkog okvira za odobrenje za rad i nadzora društava za upravljanje investicijskim fondovima, ističu iz Ministarstva.

U bližoj budućnosti, kako navode, najveći izazov predstavlja transformacija tržišta nakon ulaska Hrvatske u EU s obzirom na liberalizaciju tržišta, odnosno “otvaranje granica” za fondove registrirane u inozemstvu. Nacrtom prijedloga novog zakona propisuju se uvjeti za osnivanje i rad UCITS fondova i društava za upravljanje investicijskim fondovima, te se uređuje način izdavanja i otkupa udjela investicijskih fondova, trgovanje udjelima investicijskih fondova, delegiranje poslova na treće osobe, te nadzor nad radom i poslovanjem investicijskih fondova, društava za upravljanje investicijskim fondovima, depozitara i osoba koje nude udjele u investicijskim fondovima.

Naime, nacrt prijedloga zakona osigurava temeljno usklađenje koje je potrebno i dovoljno kako bi se osiguralo uzajamno priznavanje sustava izdavanja odobrenja za rad i bonitetnog nadzora u EU, navode iz Ministarstva. Svi zainteresirani u postupku javne rasprave svoje primjedbe i prijedloge na nacrt zakonskog teksta mogu uputiti putem elektroničke pošte, na adresu: jelena.siminiati@mfin.hr ili ufs@mfin.hr.

Prema podacima iz statistike Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, u Hrvatskoj je krajem prošle godine poslovalo 128 otvorenih investicijskih fondova, a njihova je neto imovina iznosila 11,9 milijardi kuna, dok je neto imovina sedam zatvorenih investicijskih fondova krajem prošle godine iznosila oko 1,7 milijardi kuna.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

uvesti zatvorske kazne za upravitelje koji nesavjesno posluju.
npr. kad netko iz kd viktorije proda korf po 22 kn i dobije ispod stola lovu u đep. samo otkaz nije dovoljan za to svinjstvo.

New Report

Close