Otvoren stečaj Brodogradilišta Kraljevica

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2012. u 14:55

Na riječkom Trgovačkom sudu danas je otvoren stečaj Brodogradilišta Kraljevica, prvo ispitno i izvještajno ročište zakazano je za 14. studenoga, a stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić, izjavila je danas za Hinu sutkinja tog suda Vera Jelenović.

Rješenje o otvaranju stečaja doneseno je nakon što je jutros na Trgovačkom sudu održano ročište za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka, na kojem je utvrđeno da je Brodogradilište Kraljevica prezaduženo. Po riječima stečajne upraviteljice Marije Ružić, ukupne obveze brodogradilišta su oko 1,3 milijarde kuna, dok je ukupna imovina procjenjena na oko 100 milijuna kuna.

Brodogradilište državi duguje ukupno oko 1,2 milijarde kuna, od čega najviše Ministarstvu financija, preostali dio potražuju razni dobavljači, a sva potraživanja radnika, plaće, otpremnine i ostala prava iz kolektivnog ugovora, isplaćena su u lipnju ove godine.

Ružić kaže i kako se očekuje da će sud u što kraćem roku osnovati odbor vjerovnika. Vlada je u ožujku odlučila da Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a radnici su isplaćeni nakon što je Vlada u svibnju odlučila da se u državnom proračunu osigura 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika. Oko 460 radnika Kraljevice potpisali su potom ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu i preuzeli poslovno uvjetovane otkaze ugovora o radu. Za svaku godinu radnog staža radnicima Kraljevice pripale su otpremnine od po 6400 kuna.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close