OTP pokrenuo prvi indeksni investicijski fond

Društvo za upravljanje investicijskim fondovima OTP Invest od danas je pokrenulo novi otvoreni investicijski fond - OTP indeksni fond, prvi indeksni fond na hrvatskom tržištu, čiji je cilj to preciznije pratiti kretanje vrijednosti dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex. Kako su objavili iz OTP Investa, investicijski cilj fonda je replikacija Crobex indeksa, a fond će u ostvarenju investicijskih ciljeva koristiti tzv. ‘pasivnu investicijsku strategiju’, kojoj nije cilj ‘pobijediti’ indeks, već ga što preciznije pratiti. Pasivna investicijska strategija fonda podrazumijeva imovinu pretežito uloženu u 30 dionica koje se nalaze u sastavu Crobex-a, sukladno omjerima koji su njime određeni, objašnjavaju iz OTP Investa. Dodaju da Crobex dobro reprezentira hrvatsko dioničko tržište jer u svom sastavu sadrži one dionice s najvećim slobodno raspoloživim dijelom tržišne kapitalizacije koje su uvrštene na Zagrebačkoj burzi te koje su među najlikvidnijima, odnosno brzo unovčivima. U priopćenju se navodi i da će OTP Invest za upravljanje fondom naplaćivati najmanju naknadu za upravljanje među otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom u Hrvatskoj i naknada će iznositi 0,85 posto na godišnjoj razini.
(Hina)

Komentari (1)
 • Posejdon
  Posejdon 17:58 27.12.2007.

  Dobro je da se širi ponuda fondova u nas, iako moje pare ovaj fond nebu vidio. Barem ne dok mogu samostalno aktivno ulagati.
  Kada oduzmeš naknadu od najavljenih 0,85 % siguran si da će ti prinos za toliko biti manji od prosjeka tržišta tj. benchmarka (CROBEX).
  S druge strane, rizik je smanjen na razinu rizika CROBEX-a.
  Ni to nije bilo loše u zadnjih nekoliko godina.

  Tko voli nek izvoli.
  Mislim da će biti zainteresiranih, naročito onih koji su prvenstveno ulagači u fondove.

  Cure i dečki - sretno!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!