Otkrivena privilegirana poduzeća kojima je bivša Vlada otpisala dugove

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2012. u 10:05

Večernji list je prikupio podatke o tvrtkama kojim je bivša Vlada otpisala porezne dugove ili ih je pretvorila u državne udjele. Tim se činom bivša Vlada odrekla 2,5 milijardi državnih prihoda.

Država je ovako postupila prema 24 tvrtke, jednome nogometnom klubu, jednoj bolnici i jednome studentskom centru. 760 milijuna kuna poreznog duga otpisano je osnovnim i srednjim školama koje dugove nisu mogle platiti, piše Večernji.

Opravdanost državne intervencije nije u svim slučajevima jasna. Večernji navodi primjer vinkovačkog poduzeća ”Vinka” koje je čak dva puta dobilo državnu potporu. “Vinka” je 2011. godine dokapitalizirana državnim novcem iako joj je dvije godine prije toga oprošten porezni dug.

Sporna je i pomoć koju je država pružila poduzeću “Spačva”, koje je ubrzo nakon što je bilo donator tadašnjih vladajućih političkih stranaka (HDZ i HSS) otpustilo 300 radnika, zbog velikih poslovnih teškoća.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja sam svojedobno čitao Alan Ford i uvijek sam tvrdio da tamo sve piše. Superhik je uzimao siromašnima i davao bogatima i mislim da mi idemo u tom smjeru. Država uzima siromašnima koji zarade nešto iz ničega a daje bogatima koji se i dalje bogate jer uzimaju od siromašnih. Tko je to sposoban/nesposoban uopće nije bitno. Bitan je smjer kretanja novca a on je suprotan od onog koji bi trebao biti.

Nitko nikad nemože cjeniti novce koje nije zaradio vlastitim radom .

Sve tvrtke kojima su oprostili milione i dalje su pred propašću .

Država uzima novce sposobnim gospodarstvenicima koji zarađuju i daje nesposobnim koji ne zarađuju .

Zasto me ovo ne cudi?

New Report

Close