OTE pregovara o prodaji udjela u Telekomu Srbije

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2011. u 14:50

Grčka podružnica Deutsche Telekoma OTE objavila je danas kako pregovara o prodaji srbijanskoj vladi manjinskog udjela u bivšem monopolistu Telekom Srbija.

Ako bude realizirana, prodaja 20 posto udjela u OTE-u mogla bi pomoći grčkoj kompaniji da prikupi novac za smanjenje duga i ulaganje u nove mreže budući da se na domaćem tržištu bori s teškom recesijom. Stjecanje potpune kontrolu nad Telekom Srbija olakšat će pak vladi u Beogradu planirano nalaženje novog investitora za tu kompaniju. “OTE pregovara s Telekom Srbija sa ciljem prodaje svojih 20 posto udjela u kompaniji ”, objavio je OTE u priopćenju za atensku burzu. “Budući da su pregovori u tijeku, OTE ne može komentirati ni ishod niti rokove u tom procesu”, dodaje se u priopćenju.

OTE je kupio udio u Telekom Srbija 1997. ali je njegov manevarski prostor bio vezan višegodišnjim otporom Srbije da prepusti upravljačku kontrolu ili da dodatno smanji 80-postotni državni udio u kompaniji. Kada je Beograd krajem prošle godine ponudio na prodaju većinski udio u Telekom Srbija, OTE je bio van utrke zbog ekonomske krize u matičnoj Grčkoj.

Deutsche Telekom, koji posjeduje 40 posto OTE-a i dosad je na toj investiciji izgubio gotovo milijardu eura, traži od kompanije da smanji troškove i poveća gotovinu. OTE-ov manjinski udio otežava Srbiji potragu za investitorom. U svibnju je Beograd odbacio 1,1 milijardu eura vrijednu ponudu austrijskog Telekom Austria za 51 posto udjela u kompaniji. Srbija je tražila da potencijalni kupac plati najmanje 1,4 milijarde eura.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close