Oštro usporavanje rasta zaposlenosti u SAD-u

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2011. u 16:50

Američko gospodarstvo u svibnju je otvorilo svega 54 tisuće novih radnih mjesta, što je najmanje od rujna prošle godine, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 9,1 posto, s 9 posto u mjesecu ranije, objavilo je danas tamošnje ministarstvo rada.

Među glavnim razlozima snažnog usporavanja rasta zaposlenosti navode se visoke cijene energenata i učinci japanske katastrofe koji su pritisnuli američko gospodarstvo. Kako je dalje priopćeno iz američkog ministarstva, u privatnom je sektoru otvoreno 83 tisuće radnih mjesta, najmanje od lipnja prošle godine, dok je u državnom sektoru zatvoreno njih 29 tisuća.

Prema ekonomistima iz Reutersovog istraživanja, u svibnju se očekivao rast zaposlenosti za 150 tisuća, pri čemu se za privatni sektor predviđalo 175 tisuća radnih mjesta. Ministarstvo je revidiralo naniže i podatke za prethodna dva mjeseca, što je također dokaz da američko gospodarstvo bilježi tek slabi rast.

Današnji podaci ministarstva rada potvrdili su slabosti u gospodarstvu na koje je upućivao niz posljednjih gospodarskih pokazatelja, od osobne potrošnje do industrijskih aktivnosti. Također bi mogli potaknuti bojazni u pogledu dubine i trajanja usporavanja gospodarskog rasta koje je započelo početkom godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close