Osijek odbio poskupljenje grijanja

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 16:55

Osječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova odbilo dati suglasnost prijedlogu za promjenu tarifnog sustava za usluge proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom tvrtke “HEP-toplinarstvo”, koje bi kao posljedicu imalo poskupljenje od 37 posto.

Tijekom rasprave vijećnici HDZ-a i HSP-a, i HDSSB-a upozorili su kako prošlogodišnji gubitci “HEP toplinarstva” ne mogu biti opravdanje za poskupljenje, da uporište u protivljenju treba tražiti u Zakonu o zaštiti potrošača, odnosno da se o promjeni cijena može raspravljati nakon što HEP-toplinarstvo u svako kućanstvo ugradi mjerače potrošnje. Vijećnik SDP-a Goran Mikan ocijenio je kako je poskupljenje grijanja, koje je, kako drži, “tržišna, a ne socijalna kategorija”, teška odluka, za koju je vlada preuzela odgovornost te da se ova rasprava koristi za nastavak sukoba sa središnjom državnom vlasti.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo ocijenio je kako takav prijedlog nije usklađivanje cijena, jer ono može biti jednoznamenkasto, već je, kako drži, u pitanju pljačka, kojoj se treba jasno usprotiviti. Da je vlada za ovo htjela preuzeti odgovornost, onda je odmah mogla promjeniti Zakon o energiji, a ne prepustiti HEP-toplinarstvu da traži suglasnost jedinica lokalne samouprave. Ovo nije sukob, već pljačka, koja će pogoditi ne samo gospodarstvo, već i brojne institucije te socijalno ugrožene građane, poručio je Bubalo. Gradsko vijeće odbilo je većinom glasova prijedlog vijećnika HDZ-a Josipa Škorića za raspravom o povećanju cijena vodopskrbe osječkog “Vodovoda”.
Gradonačelnik Bubalo kazao je kako se radi poštivanju zakonskih propisa o uvođenju fiksnog dijela cijene tih usluga, koje je grad nastojao odgoditi, a da na nove cijene, Vijeće za vodne usluge nije imalo primjedbi, jer bi ih već dostavilo.

Škorić je odgovorio kako, po njegovim saznanjima, Vijeće do sada nije ni raspravljalo o novom cjeniku, pa će vijećnici oporbenih stranaka tome tijelu uputiti predstavku u kojoj će zatražiti nadzor radi utvrđivanja zakonitosti takve odluke. Na Škorićev upit zašto se među osobama, protiv kojih je grad podnio kaznenu prijavu zbog sklapanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada s austrijskim tvrtkama “Strabag” i “Saubermacher” nalazi i dugogodišnja tajnica grada Jadranka Nikolov, gradonačelnik Bubalo je kazao kako su prijavljene osobe koje su proteklih nekoliko godina sudjelovale u pripremi toga projekta ili su sudjelovali u nekim nadležnim tijelima i upravnim vijećima. Dodao je kako nadležne institucije trebaju odraditi svoj dio posla, a da on kao gradonačelnik ne prejudicira ničiju krivnju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close