Orco grupa iz Sunčanog Hvara izvukla 240 milijuna kuna?

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2011. u 20:30

Šef Orco grupe, Jean Francois Ott, danas i jučer se našao na meti hrvatske policije. Iako su u Orcu danas stalno naglašavali kako Ott nije priveden kao osumnjičenik, nego samo kao svjedok, izvori Jutarnjeg lista tvrde da to nije točno.

Prema njihovim riječima, glavni razlog Ottova privođenja je poslovanje Sunčanog Hvara, u kojem su istražitelji navodno našli niz sumnjivih, pa i protuzakonitih radnji. Financijska je policija, naime, prema saznanjima Jutarnjeg lista, u Sunčanom Hvaru boravila prije i poslije ljeta, i detaljno češljala njegovo poslovanje posljednjih godina. Jedna od nepravilnosti koju su našli navodno su dugovi na ime isplate doprinosa za 340 zaposlenika hvarske tvrtke.

Te je dugove sanirao Orco, ali tako što je posudio novac Sunčanom Hvaru, odnosno samom sebi. Financima je, nadalje, tvrde izvori Jutarnjeg lista, bilo sumnjivo i to što se najprije renoviraju sobe u hvarskim hotelima, a potom, nakon samo nekoliko mjeseci, ponovno se radi isto. Glavne sumnje prema Ottu premašuju razmjerno sitne iznose, poput pribora za jelo i bojanja soba. Naime, i iz samog Sunčanog Hvara u posljednje se vrijeme često postavljalo pitanje gdje je završio novac koji je Orco uložio u Sunčani Hvar. Radi se o više od 480 milijuna kuna.

“Oni tvrde da su taj novac uložili u Sunčani Hvar, ali to se ne vidi u rastu dugotrajne materijalne imovine. Gdje je završio taj novac? Ja baš i nisam vidio da je puno hotela renovirano”, primjećuje jedan sugovornik Jutarnjeg, upoznat s poslovanjem hvarske hotelske tvrtke. Jutarnji ističe da se Otta i još pet odgovornih osoba Sunčanog Hvara istražuje zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz gospodarskog poslovanja i time oštetili hvarsku tvrtku u iznosu od oko 16 milijuna kuna.

Zaključivali su ugovore i dogovarali poslove štetne za Sunčani Hvar, neosnovano trošili i teretili tvrtku novim troškovima iako su znali za kontinuirane negativne poslovne rezultate Sunčanog Hvara. Podaci, primjerice, pokazuju da je od ukupno 397,9 milijuna kuna gubitaka, koliko je Sunčani Hvar ostvario u razdoblju od 1996. do 2009. čak 329 milijuna kuna ostvareno u razdoblju od 2005. do 2009., dakle, u vrijeme kada je većinski vlasnik već bio Orco.

Radili su to u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za povezane tvrtke unutar svoje grupacije Orco, a za sada ih se sumnjiči za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i zaključenja štetnih ugovora te krivotvorenja službenih isprava. Jutarnji neslužbeno doznaje da je šteta koju je Orco počinio hvarskoj tvrtki daleko veća od one kojom za sada raspolaže policija. Spominje se iznos od čak 240 milijuna kuna koji je iz Sunčanog Hvara preko Societe Generale Group prešao hrvatske granice.

Prema neslužbenim informacijama, problem u poslovanju Orca mogao bi biti i slučaj Obonjana, “Otoka mladosti”, kod Šibenika. Tu je Orco također ulagao da bi ga potom kao investiciju pripojio Sunčanom Hvaru. Za tako nešto postojala je suglasnot Uprave, u kojoj dominira Orco, ali nije bilo zelenog svjetla Skupštine društva, iako zakon to nalaže.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

A koliko je jos HFP izvukao ili dao???

New Report

Close