Orban: Mađarska u opasnosti zbog dužničke krize u eurozoni

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2011. u 15:15

Mađarska je suočena s ozbiljnom opasnošću zbog rizika povezanih s dužničkom krizom u eurozoni i mora ubrzati proračunske rezove jer će se u protivnom izložiti riziku gubitka ekonomskog suvereniteta kao što je bio slučaj s Grčkom, upozorio je danas premijer Viktor Orban.

“Mađarska se u prošla tri mjeseca našla u ozbiljno opasnoj situaciji. Kriza u eurozoni predstavlja iznimne i neposredne prijetnje za Mađarsku”, rekao je Orban na sastanku veleposlanika. Istaknuo je da se Mađari moraju pripremiti za tešku jesen, budući da je zemlja suočena s izborom između onog što je nazvao nazadovanjem po uzoru na Grčku i napredovanja putem ekonomskih planova koji su pokrenuti prije više od godinu dana. “Želim li biti iskren prema Vama i istodobno izbjeći pretjeranu patetiku, moram reći da je na kocki mađarski suverenitet”, naglasio je premijer.

Orbanova vlada računala je na oporavak svjetskog gospodarstva, te je prije godinu dana raskinula aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Umjesto toga, Budimpešta je od početka ove godine počela oporezivati osobne dohotke po jedinstvenoj, 16-postotnoj stopi, ali poreznu osnovicu čini bruto plaća plus doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, koje plaćaju poslodavci. Vlada je namjeravala sniziti osnovicu 2012. i 2013. Takvo smanjivanje poreza na dohotke u vrijednosti 400 milijardi forinti (2,1 milijardu dolara) nije potaknulo potrošnju. U međuvremenu je prihode kućanstava s kreditima u švicarskim francima nagrizao i snažan rast švicarske nacionalne valute. Oslabio je i izvoz, zbog slabog inozemnog rasta. Budimpešta je uvela i porez na velike korporativne zarade i nacionalizirala imovinu privatnih mirovinskih fondova u vrijednosti nekih 15 milijardi dolara.

U razgovoru za privatnu TV postaju HirTV državni tajnik Mihalyi Varga procijenio je istodobno da će mađarsko gospodarstvo ove godine porasti za “dva posto ili manje”. Dosada je mađarska vlada očekivala rast od 3,1 posto. To ukazuje na niže porezne prihode i ugrožava fiskalne ciljeve, naglasio je. “Najvažnije je da Mađarska ispuni svoje obveze koje proizlaze iz vladinog programa s jedne i plana za konvergentnost s druge strane. U planu za konvergentnost obvezali smo se smanjiti državni dug i, što je vrlo važno, zadržati proračunski manjak na tri posto BDP-a, što Mađarskoj godinama nije polazilo za rukom.” Nagovijestio je planove za pokrivanje manjka u proračunu u iznosu od 80 milijardi do 100 milijardi forinti.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osim dobrih namjera, ništa od toga Orban neće moći učiniti. On ne shvaća biti krize – nedostatak vlasti nad izdavanjem novca.
http://sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca

New Report

Close