Oporezivanje dividende: Ubojica odljeva kapitala ili roditelj porezne evazije?

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2011. u 08:00

Dvije bitne stvari najavljene su u srijedu iz nove Vlade. Ministar financija Slavko Linić najavio je da će Vlada ubrzo uvesti porez na dividendu, dok je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio uvođenje nulte stope poreza na dobit za svaku reinvestiranu kunu.

Te su dvije stvari u korelaciji, s obzirom da su upravo nultu stopu poreza na reinvestiranu dobit neki stručnjaci dosad navodili kao adut kojim će se nova Vlada koristiti kako bi ublažila protivljenje oporezivanju dividende. Porezni stručnjaci okupljeni oko Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti još 2007. godine predlagali su da se Hrvatska priključi grupi zemalja koje imaju porez na pse, ali i na dionice i ostale oblike imovine.

12 posto

Bivši profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ferdo Spajić tada je dao svoje viđenje poreznog sustava i porezne politike kako bi političkoj opciji na dolasku (HDZ-u) olakšao posao. Predložio je da se vrati porez na dividendu te da se ona oporezuje sa 12 posto, “jer Hrvatska svojom poreznom politikom potiče izvoz dividende”. Predložio je da se uvede od 12 do 15 posto poreza na dionice, izrazivši sigurnost da takav porez neće smanjiti ionako mala ulaganja u tvornice niti će odmoći razvoju financijskog tržišta.

Čačić predlagao 50-postotno oporezivanje dividende

Predlažući zadržavanje kapitala u zemlji, predsjednik HNS-a Radimir Čačić u ožujku 2010. godine u razgovoru za Novi list upozorio je kako “samo kroz isplatu dividende hrvatskih banaka i HT-a Hrvatskoj prijeti odljev kapitala između 6 i 8 milijardi kuna”. Da bi se to spriječilo, govorio je, treba uvesti znatnije porezno opterećenje. Predlagao je tada 50-postotno oporezivanje dividende kao alat kojim bi se obeshrabrila isplata dobiti, a koja bi se onda zadržavala u kompanijama za daljnji razvoj i investiranje. Tu uskače potpuno oslobađanje reinvestirane dobiti od oporezivanja, o čemu je govorio tada, a što Kukuriku najavljuje i sada kao jednu od mjera koju će uvesti iduće godine.

Čačićevi neistomišljenici, koji nisu pristaše ocjene da će porez na dividende utjecati na neizvlačenje dobiti iz kompanija, upozoravaju na kontraefekt koji bi oporezivanje moglo izazvati, pa kažu da će kompanije prijavljivati manje zarade radi izbjegavanja poreza. Jedan od onih koji misli da porez na dividendu neće donijeti značajna sredstva u državni proračun je Hrvoje Zgombić, partner u tvrtki za porezno savjetovanje Zgombić i partneri, a koji smatra da će takvi porezi dovesti do kontrakcije investicija i burzovnih prometa. Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek smatra da neujednačena najviša stopa poreza na dobit i dohodak nije argument da se uvodi porez na dividendu. “Nema logike da prihod od štednje bude potpuno porezno rasterećen, a poduzetnički pothvat ne bude”, smatra Švaljek.

Promašeni namet?

Je li porez na dividende promašeni namet i o tome kako su ga vješti igrači 2009. godine izbjegli, pisala je prije nešto više od dvije godine Dora Fiolić za Pametnu kunu.

Svoje viđenje poreza na dividende dao je svojedobno i Ivan Pernar, široj javnosti poznat po tome što je pokrenuo protuvladine prosvjede, objasnivši na svom blogu zašto se protivi porezu na dividende. Upozorio je kako će udjel u kapitalu privatnih osoba, ako se uvede porez na dividendu, biti oporezivan dva puta – prvi puta nakon što je poduzeće ostvarilo dobit (porezom na dobit), a drugi put onda kada je tu dobit odlučilo isplatiti njemu kao dioničaru (suvlasniku). Taj porez, upozorio je, najviše pogađa male dioničare koji posjeduju mala kapitalna sredstva. “Smisao oporezivanja dividende je učiniti ulaganje u dionice što manje isplativim te prisiliti male ljude da prodaju svoje udjele u kapitalu”, poručuje Pernar u video snimci o porezu na dividende koji je objavio na YouTubeu. Inače, o dvostrukom oporezivanju govorio je i gore spomenuti Zgombić, upozoravajući kako Hrvatska s velikim brojem država ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.


(pd)

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ok, prvi dio bio bi transparentna trgovina….

ali kog vraga ti smetaju trejderi ? Jesi li zamislio uopće kakva bi bila burza kad bi svi čekali 3 godine da prodaju dionice ?

Trejdera je uvijek bilo i uvijek ce biti. Zasto ne oporezovati dobit koja je nastala u par sati bez nekog prevelikog truda? Cijena dionica bi se postupno digla jer bi robe nestalo s trzista. Samim nestankom robe s trzista i ubrzanim rastom (zakon ponude i potraznje) vratili bi se trejderi jer i kad plate porez imali bi solidnu zaradu. Netko radi mjesec dana i kad plati sve namete i poreze plati vise od 50%. Zasto mislis da bi takav porez unistio trziste?


Bolje rjesenje bi bilo smanjiti PDV ali trgovcima ograniciti maksimalnu marzu i prisiliti ih da na racunu pise nabavna cijena, marza i poroez.
Ako vec zele oporezovati TK onda nek uvedu porez na trejdanje i slicne makinacije, tj. nek oporezuju dobit kod prodaja dionica i ostalih papirica i to na nacin da se prodaja dionica u roku mjesec dana oporezuje po stopi od 50% dok bi nakon 6 mjeseci stopa bila 30%, nakon godinu dana 15%, a nakon tri godine 0%.

Ok, prvi dio bio bi transparentna trgovina….

ali kog vraga ti smetaju trejderi ? Jesi li zamislio uopće kakva bi bila burza kad bi svi čekali 3 godine da prodaju dionice ?

ovo je opasno i krajnje pogrešno, uništit će sve male investitore. mora se uvesti neki cenzus inače je to apsolutno promašeno. ulaganje u dionice koje ionake rijetko donose dividendu postat će ne ulagački rizik nego mazohizam

Sve sto Linic i Cacic savjetuju drzi vodu samo na papiru.
Dvostruko oporezivanje dobiti prisiliti ce firme da prikazuju manje dobiti. Isto ce se ostvarivati nepotrebnim i izmisljenim investicijama sto ce kao efekt imati manji priljev poreza u drzavnu blagajnu ili kreditiranjem tvrtki kceri iz kojih ce se izvlaciti dobit putem kamata sto ce opet kao efekt imati manji priljev poreza u tu istu blagajnu.

Dizanje stope PDV samo ce prisiliti sve one koji to mogu da iznose kapital u susjedne zemlje gdje ce kupovati ono osnovno sto za zivot trebaju a za efekt ce imati smanjenje potrosnje doma i opet manji priljev poreza u drzavnu blagajnu.

Bolje rjesenje bi bilo smanjiti PDV ali trgovcima ograniciti maksimalnu marzu i prisiliti ih da na racunu pise nabavna cijena, marza i poroez.
Ako vec zele oporezovati TK onda nek uvedu porez na trejdanje i slicne makinacije, tj. nek oporezuju dobit kod prodaja dionica i ostalih papirica i to na nacin da se prodaja dionica u roku mjesec dana oporezuje po stopi od 50% dok bi nakon 6 mjeseci stopa bila 30%, nakon godinu dana 15%, a nakon tri godine 0%.

New Report

Close