Oporavak europskih dionica, skok rudarskog sektora

Autor: Tomislav Hrastovčak , 09. kolovoz 2011. u 18:25

Europske burze snažno su se oporavile u poslijepodnevnim satima, nakon što je ulagače privukla povoljna kupnja jeftinih dionica, dok istovremeno na tržištu vlada nada da će američka središnja banka na današnjem zasjedanju usvojiti nove mjere za potporu gospodarstva.

Uspon dionica pritom je predvodio rudarski sektor, koji se oporavio istovremeno s rastom cijena na tržištima metala, a među dobitnicima su se istaknuli Xstrata, Rio Tinto i Antofagasta. Rudarske dionice ukupno su zabilježile rast od 3 posto, najviše od prosinca. Nacionalni burzovni indeksi ojačali su poslijepodne na 13 od 18 zapadnoeuropskih tržišta. Londonski FTSE 100 skočio je 1,89 posto, a pariški CAC 40 za 1,63 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio blagih 0,10 posto.

Regionalni indeks Stoxx Europe popeo se 1,41 posto na 232,20 bodova, dok je ranije tijekom dana bilježio pad i do 5,1 posto. Kako pokazuju Bloombergovi podaci, navedeni indeks je trenutno ipak 20 posto niži u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu zabilježenu u veljači.

Oporavak od jučerašnjeg potopa trenutno bilježe i dionice na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average uzletio je 1,99 posto, Standard & Poor’s 500 za 2,70 posto, a Nasdaq Composite 3,46 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

rast je zato moj tomislave sto je ECB upumpala pare ali pogledajte koja je kolicina PROMETA!!!!!ne samo da ce biti rusenje nego crvenilo koje ce uci u povijest !!!!zivi bili pa vidili ,,,,nema povjerenja vise nema,a to je jedina i najvaznija osnova u svakom poslu POVJERENJE!!!!,,,

New Report

Close