OECD snizio prognoze za G7 zbog slabijih izgleda za Europu

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2012. u 14:45

Prognoza za velika razvijena gospodarstva pogoršala se u posljednjih nekoliko mjeseci budući da se kriza eurozone proširila iz rubnih dijelova u središnji dio regije, objavila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U OECD-u predviđaju da će sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta u cjelini (G7) u ovoj godini porasti po stopi od 1,4 posto, ali se prognoze za pojedine zemlje u toj grupi znatno razlikuju. Posebno se izdvajaju slabi izgledi za europske zemlje. Tako je OECD oštro snizio prognozu za vodeće gospodarstvo eurozone, Njemačku, s 1,2 na 0,8 posto, istaknuvši da dužnička kriza eurozone sve više pritišće središnja gospodarstva u regiji.

Talijanski su ovogodišnji izgledi još lošiji, pa sada u OECD-u očekuju pad aktivnosti za 2,4 posto, umjesto za 1,7 posto koliko su prognozirali u svibnju. Procjena rasta za Francusku snižena je pak s 0,6 na 0,1 posto. Mračne prognoze nisu ograničene na eurozonu, pa je tako OECD izmijenio prognozu za Veliku Britaniju na 0,7-postotni pad aktivnosti, s dosada očekivanog rasta za 0,5 posto.

SAD bi po OECD-ovim najnovijim prognozama trebao u ovoj godini porasti za 2,3 posto, čime je blago snižena njihova svibanjska prognoza o 2,4-postotnom rastu. “Eurozona je i dalje ključna točka, epicentar krize”, kazao je novinarima glavni ekonomist OECD-a Pier Carlo Padoan. “To treba riješiti u interesu same eurozone ali i u interesu stabilnosti svjetskog gospodarstva. Od presudne je važnosti da ECB nastavi s intervencijom na tržištu obveznica”.

U OECD-u napominju da općenito središnje banke u zemljama sa slabim gospodarskim rastom i niskom inflacijom ne bi trebale oklijevati sa snižavanjem ključnih kamatnih stopa.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close