Održano hrvatsko finale Imagine Cupa u Splitu

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2011. u 11:20

Tim Apptenders s projektom KiDnect pobijedio je u konkurenciji sedam najboljih studentskih radova na ovogodišnjem hrvatskom Imagine Cup natjecanju

Jučer je u Splitu održano finale natjecanja Microsoft Imagine Cupa, na kojem su studenti sedam najboljih hrvatskih timova odmjerili snage u znanju i vještini izrade tehnoloških rješenja na temu svladavanja svakodnevnih poteškoća. Ovogodišnje hrvatsko natjecanje Imagine Cup održano je pod visokim je pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.



Pobjednički tim Kidnect

Pobijedio je projekt KiDnect, rješenje koje pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize, korištenjem uređaja Kinect i pratećeg softvera kao alatom za fizikalnu terapiju. Projekt KiDnect osmislio je tim studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Oni će Hrvatsku predstavljati na svjetskom finalu u New Yorku. “Imagine Cup izuzetna je prilika studentima da pokažu svoje znanje, kreativnost i vještine radom na realnim projektima. Pritom mogu iskoristiti priliku za usvajanje novih znanja, naučiti nove vještine i bolje se pripremiti za tržište rada, tijekom studija. Želja nam je dati studentima mogućnost da uključivanjem u Imagine Cup ostvare svoje ideje i iskoriste potencijal prenošenja tih ideja u stvarnost”, rekao je Marko Sever, voditelj akademskih programa u Microsoftu Hrvatska.

Drugo mjesto osvojio je ION Team, rješenjem koje umanjuje problem ‘vampirske’ potrošnje elektroničkih uređaja u kućanstvu, a treće mjesto zauzeo je tim M-Box, inteligentnim sustavom doziranja lijekova kroničnim bolesnicima, sportašima i drugim pacijentima, neovisno o dobnoj skupini. “U našem aktualnom trenutku, danas, kada se Hrvatska nalazi na kraju puta pridruživanja europskoj zajednici naroda, od cijele znanstvene i sveučilišne zajednice očekuje se pridonošenje ostvarivanju ideje o hrvatskom društvu kao društvu znanja, pridonošenje uspostavljanju intenzivne suradnje na znanstvenim projektima i sa znanstvenicima u Europi i svijetu te afirmiranju znanosti i obrazovanja kao važnih poluga napretka i očuvanja vlastitog identiteta u globalnom i multikulturnom društvu. Inicijative kao što je Imagine Cup upravo na tome rade. Pozitivno utječu na motivaciju mladih ljudi za što kvalitetnijim obrazovanjem, za poticanjem i unapređivanjem znanstvenog rada, inovativnosti i zdrave kompetitivnosti”, poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović, sudionicima ovogodišnjeg natjecanja Imagine Cup.

Natjecanje Imagine Cup svake godine privlači sve više studenata. Hrvatski timovi sudjeluju osmu godinu za redom te se posljednjih nekoliko godina plasiraju među vodeće u svijetu. Pretprošle godine hrvatski tim osvojio je čak dva prva mjesta (u kategorijama Photography i Windows Mobile Award), a tim Think Green lani se plasirao u TOP12, rješenjem za uzgoj hrane u kontroliranim uvjetima, s pomoću softvera koji optimizira troškove uzgoja i potrebe usjeva.

Imagine Cup je natjecanje na kojem studenti mogu svladati rad u timu, pokazati znanje, sposobnost prilagodbe i brzo usvajanje novih tehnologija i znanja. Timovi studenata iz cijelog svijeta natječu se u razvoju informatičkih rješenja i kreativnoj primjeni informacijskih tehnologija. Smjernice natjecanja određuje tema osmišljena kao potpora ostvarenju milenijskih ciljeva Ujedinjenih naroda, kao što su sprječavanje gladi, edukacija, jednakost spolova, smanjivanje smrtnosti djece, borba protiv bolesti kao što su HIV i malarija te očuvanje okoliša. I ove godine partner Imagine Cupa u Hrvatskoj bio je Hrvatski Telekom.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close