Održani izbori za nacionalne manjine

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2011. u 19:45

U Hrvatskoj su u nedjelju održani izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave na kojima je pravo glasa imalo 362.317 birača.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, kao specifične institucije, biraju se radi ostvarivanja prava na sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu i zastupanju svojih interesa u jedinicima samouprave. Na jučerašnjim izborima biralo se 311 vijeća u 187 jedinica lokalne samouprave za koje se na listama kandidiralo 6281 kandidat. Izbori za predstavnike nacionalnih manjina raspisani su u 129 jedinica za 227 predstavnika, a na listama se kandidiralo 219 osoba. Sve manjine iskoristile su mogućnost i kandidirale predstavnike.

U Zagrebu je do 16 sati odaziv bio 5,31 posto. Iako je odaziv zasad lošiji nego prije četiri godine, u Državnom izbornom povjerenstvu smatraju da je moguće da će konačan odaziv dostići razinu izlaznosti iz 2007. godine, kada je glasovalo ukupno 12 posto pripadnika nacionalnih manjina.

Najveći odaziv na današnjim izborima do 16 sati je zabilježen u općini Podturen gdje je za izbor predstavnika romske nacionalne manjine izašlo 53,76 posto birača. Najmanji odaziv zabilježen je u Zadarskoj županiji gdje je za predstavnika slovenske nacionalne manjine izašlo 0,41 posto birača, odnosno jedan birač, rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić-Ileković.

Podaci o konačnom odazivu birača po županijama, gradovima i općinama kao i rezultati izbora bit će poznati sutra, kažu u DIP-u.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close