Odgođena obveza Agrokora da objavi ponudu za preuzimanje ostalih dionica Belja

Ustavni sud privremeno je odgodio izvršenje rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o obvezi Agrokora za objavljivanjem ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja, te Visokom upravnom sudu naložio da u roku od šest mjeseci donese odluku u tom predmetu, izvijestilo je danas Belje putem Zagrebačke burze.

Agrokor, većinski vlasnik Belja, obavijestio je danas tu tvrtku da je zaprimio Rješenje Ustavnog suda od 31. siječnja ove godine, a povodom ustavne tužbe tog koncerna. Tim je rješenjem, kako se navodi, odlučeno da se privremeno odgađa izvršenje rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) od 6. listopada prošle godine te se nalaže Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske da u roku od šest mjeseci od dana donošenja rješenja donese odluku o tome premetu. Rješenje stupa na snagu danom donošenja, a privremena odgoda izvršenja rješenje ostaje na snazi do okončanja postupka pred Ustavnim sudom, navodi se.

Hanfa je 6. listopada prošle godine naložila Agrokoru da u roku od 60 dana podastre ponudu za preuzimanje preostalih dionica Belja, ustvrdivši svojim rješenjem da je još 12. rujna 2007. godine nastala obveza za njihovo preuzimanje. Rok za dostavu ponude bio je 5. prosinca. Agrokor je protiv takvog rješenja Hanfe podnio 3. studenoga Ustavnom sudu Republike Hrvatske tužbu zbog povrede ustavnog prava i to prava na pravično suđenje (iz članka 29. stavak 1. Ustava RH) te prava na jednakost pred zakonom (zajamčenog člankom 14. stavak 2. Ustava), s prijedlogom da Ustavni sud donese odluku kojom se ukida rješenje Agencije, kao i da odgodi pravne učinke i ovrhu osporenog akta do svoje odluke.
Agrokor je toga dana podnio i Hanfi prijedlog za poništavanje takvog rješenja do donošenja odluke Upravnoga suda RH u upravnom postupku protiv rješenja Agencije, a podnio je i tužbu Upravnome sudu RH.

(Hina/pd)

Komentari (2)
  • DemiZon
    DemiZon 21:53 6.2.2012.

    Dokaz da pred zakonom nismo svi isti.

  • loris
    loris 21:42 6.2.2012.

    Dugo sam mislio dijete nazvati AL ili VITo, ali činimi se da ih ime IVICA sve nadmašuje ..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!