Od kućnog frizeraja do popularnoga salona

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 23. kolovoz 2012. u 20:00

Ovo radim otkako znam za sebe, kaže hair&makeup stylist Ivan Skender, vlasnik Beauty centra Royal. Kao dvadesetčetverogodišnjak prije tri godine otvorio je salon u zagrebačkom Središću, i to na nagovor prijatelja.

“Prijatelji su mi govorili kako nikad nigdje ne mogu s njima jer uvijek radim. Ja sam uvijek ljude šišao doma. Koliko ljudi imam ovdje, toliko sam imao i doma. Fine dame su mi dolazile kući, a kosu sam im prao nad kadom”, kroz smijeh objašnjava Skender. Kada je odlučio otvoriti salon, krenuo je najprije u Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR). Tamo su, kaže, oglašavali da nude kredite mladim poduzetnicima, a njega su odbili jer je, eto, bio premlad. Kako nije imao početnog kapitala, prijatelj je na svoje ime podignuo gotovinski kredit i nakon dva tjedna uređenja, Skender je otvorio salon. “Danas sam bukiran tjedan ili dva unaprijed”, otkriva. Zarađuje, kaže, dobro, ali radi 12 sati na dan, pa je uz njega danas u salonu zaposleno još dvoje ljudi, pedikerka i frizer. O Skenderovu se salonu u Zagrebu priča puno, hvale ga jer uz kvalitetu ima i relativno niske cijene. “Nikad nisam razmišljao da se pretvorim u nešto fensi.

Uvijek krećeš od sebe, a ja prvi ne bih platio muško šišanje 190 kuna, jer to ne može toliko stajati”, govori Skender. Na pitanje kako je postao tako popularan i tjednima unaprijed bukiran, odgovara kako misli da je razlog to što nikada nije htio imati klasični salon. Svoj je biznis zamislio kao dnevni boravak u kojem će netko uz kavu dobiti i feniranje. Ističe kako je važno svladavati nove tehnike šišanja i stalno se školovati kako bi održao kvalitetu i popularnost. Planira u sljedeće četiri godine otvoriti još jedan salon, a volio bi osnovati i akademiju na kojoj bi učio frizere svom načinu šišanja. “Ja sam sve učio sam, ništa po šabloni. Želio bih da i drugi na to tako gledaju. Nije bitna šablona, bitan je čovjek i njegova kosa, a ne naučena frizura”, kaže Skender. Zbog pokretanja vlastitoga biznisa izgubio je, kaže, dobar dio privatnog života jer se posve posvetio stvaranju salona. “Je li se isplatilo dati svoj privatni život za ovo? Jest”, zaključuje Skender.



PXL

Komentirajte prvi

New Report

Close