Od 20. srpnja na snazi nova pravila Zagrebačke burze

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2009. u 14:35

Nova pravila Zagrebačke burze, koja stupaju na snagu 20. srpnja, donijet će neke novine kao što su ukidanje kotacije javnih dioničkih društava (JDD) i Usporednog tržišta, uvođenje novog najvišeg tržišta (Prime Market) i Multilateralne trgovinske platforme (MTP) te mogućnost izvršavanja transakcija izvan Burze, ali pod uvjetom da se o trgovanju obavijeste investitori i Hanfa, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Burze.

Predsjednik Uprave Zagrebačke burze Roberto Motušić kazao je kako će se od 20. srpnja promijeniti i struktura tržišta koje će se sastojati od Uređenog tržišta kojeg čine Prime Market (novo najviše tržište), Službeno tržište i Redovito tržište, te MTP-a na kojem će moći trgovati sve one dionice koje nisu spremne zadovoljiti razine transparentnosti na višim kotacijama. Istaknuo je kako se nada da će u Prime Market ući svi oni koji su za to spremni, odnosno najveće tvrtke i one koje već imaju razvijen odnos prema investitorima, jer je to kotacija koja je dosta zahtjevna.

Najveća razlika između dosadašnjeg i novog tržišta, pojasnio je Motušić, bit će u tome što će sada biti moguće sklapati transakcije i izvan Burze (OTC tržište), ali uz obvezu prijavljivanja tih transakcija svim investitorima i prijavu regulatoru (Hanfi). Zadnji dan trgovanja u kotaciji Usporedno tržište (UT) je 17. srpnja, a sa zahtjevom za uvrštenje te se dionice mogu uvrstiti u MTP segment, koji počinje sa radom 20. srpnja. U toj će kotaciji biti uvrštene dionice koje nisu spremne zadovoljiti neke uvjete iz uređenog tržišta.

Dionicama iz JDD kotacije od 20. srpnja trgovat će se u sklopu Redovitog tržišta. Ukoliko ne žele ostati na Burzi tvrtke mogu tražiti ukidanje uvrštenja, no za to je potrebna odluka Glavne skupštine tvrtke (75 posto) te zahtjev za ukidanje uvrštenja. U JDD kotaciji ukupno je bilo uvršteno 234 dionica, od kojih se s njih 152 nije trgovalo u redovitom režimu, što znači da su bile nelikvidne, istaknuo je glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum.

Te su dionice ostvarile lani manji promet nego neka od 16 najlikvidnijih dionica, odnosno zajedno su ostvarile svega 1,34 posto ukupnog redovitog dioničkog prometa. Kardum je rekao i kako od 40 zahtjeva koje su tvrtke podnijele za delistiranje svojih dionica, samo su dvije dionice poznate široj javnosti, a to su Zdenka i Belišće.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hm…

New Report

Close