Očekuju nas još dva poskupljenja goriva, evo što šef Ine ima za reći

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2012. u 09:35

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, je u Dnevniku 3 na HRT-u izjavio da će Ina poštivati odluku Vlade o sankcijama prema Siriji te da su prekinuli sve poslovne aktivnosti u toj zemlji.

Áldott je naglasio da je poštivanje hrvatskih i europskih pravila Inina dužnost, te da će Ina također poštivati i duh i riječ tih sankcija. Ina neće otići iz Sirije, primijenjena je “viša sila” sa sirijskim partnerima, što je zapravo pravni termin kojim se suspendiraju fizički dijelovi operacija u Siriji, pojasnio je Áldott. Želja Ine je vratiti se u Siriju čim prije je moguće, jer Ina u Siriji i dalje zadržava investicije u tvornice plina, nafte itd., ali ne ostvaruje prihod jer se ne realizira proizvodnja. Áldott kaže kako Ina od rujna prošle godine ima problema s prikupljanjem dohotka iz Sirije zbog sankcija, te da su za cijelu ovu godinu vrlo konzervativno proračunali dobitak iz Sirije.

Na upit o poskupljenju goriva, Áldott je rekao da nažalost povijesni trend pokazuje da se cijena benzina povećava i da je cijena nafte nestabilna. Na cijene nafte utječe i poslovni i psihološki faktor, a cijene tržišta se prilagođavaju i lokalnom tržištu što znači da ovdje ovise o mediternaskom tržištu,tečaju kune prema dolaru te općenito cijena nafte.

Ina se slaže s Vladinom namjerom da se obnavljaju crpke, u koje se nije ulagalo već pet – deset godina, te da misli da će 2012. godine imati najveću rafineriju u Hrvatskoj.

Gorivo zbog PDV-a poskupljuje u četvrtak, a onda novo poskupljenje slijedi idućeg tjedna jer slijedi novo obračunsko razdoblje prema cijenama na svjetskom tržištu koje imamo svaka dva tjedna, piše Dnevnik.hr. Neslužbeno doznaju da za vozače ni tada neće biti dobrih vijesti. Barel nafte opet je porastao i iznosi oko 125 dolara na europskom tržišu pa bi trebalo slijediti novo poskupljenje. Kad se tome pridoda i PDV mogli bi imati gorivo skuplje i do 50 lipa.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

BRENT CRUDE FUTR (USD/bbl.) 123.220 -0.950 -0.77% 06:25

Ajmo malo pratit sta se događa a ne bubat napamet!

New Report

Close