Obrat u projektu Brijuni Rivijera: Vlada odustala od koncesije, investitori će kupovati zemljište

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2012. u 16:05

Ostojić: Ako je Sv.Katarina-Monumenti kulturno dobro, tko je odgovoran za to što su objekti u potpunosti devastirani?

Investitori u projektu Brijuni Rivijera moći će kupiti zemljišta na kojima će graditi objekte predviđene projektom, umjesto da im se daje dugotrajna koncesija kako su propisivali prijašnji natječaji, potvrdio je ministar turizma Veljko Ostojić u razgovoru za Glas Istre. Ministar je najavio da će se novi natječaj za Brijuni Rivijeru objaviti za nekoliko tjedana, pojasnivši da će se ulaskom u vlasničke odnose nad zemljištem ukloniti najveća prepreka u provedbi projekta. Predmet natječaja bit će dvije lokacije, Hidrobaza i Pineta.

“Bilo bi gubljenje vremena u natječaj ići po modelu iz prijašnjeg natječaja na koji se nitko nije javio. Tražili smo povratne informacije od kompanija koje su digle dokumentaciju za te lokacije i pitali ih zašto se nisu javile na natječaj. Neki od njih su odgovorili daje osnovni razlog bio model prava građenja i njegov prekratki rok. Ako nismo uspjeli po tom modelu privući investitore, nema razloga da lupamo glavnom u zid. Moramo ga promijeniti. Ne znam čega se bojimo. Što će se dogoditi ako prodamo zemljište na kojem će biti izgrađeni objekti s nužnom okućnicom, a ostalo zemljište damo u dugoročan zakup? Ništa se neće dogoditi. Dogodit će se to da će netko tamo uložiti novac, da će neki ljudi tamo dobiti posao i da će se tamo obavljati određena gospodarska aktivnost. Nitko neće uzeti zemlju.”, pojasnio je Ostojić istaknuvši pritom da se zemlja treba prodati po razumnoj cijeni, koja nikako ne smije biti 500 eura po kvadratu, nego puno manja. Cijena zemljišta ovisi o tome koji se posao na tom zemljištu obavlja, odnosno koliko se iz tog posla može izvući, smatra Ostojić.

Predmet novog natječaja bit će dvije lokacije, Hidrobaza i Pineta, a na trećoj lokaciji, Sveta Katarina-Monumenti još se čega potpisivanje ugovora s investitorom, tvrtkom Danka Končara Kermas vod četiri. Naime, još se čeka rješenje zavrzlame nastale nakon što je po zaključenju natječaja i odabiru investitora Ministarstvo kulture Monumente proglasilo kulturnim dobrom, što znači znatne izmjene projekta iz natječaja. Čitavog ljeta traju pregovori između investitora i državnih institucija koji bi trebali zabvršiti potpisivanjem ugovora o koncesiji. Ministarstvo turizma će tražiti da posao konzervatora nadziru svojevrsni regulatori, otkriva Ostojić.

“Činjenica je da će ovakva rješenja usporiti ili zakočiti veliki broj investicija na kojima se nalaze određeni objekti pod različitim režimima zaštite. Rješenje konzervatora za Sv. Katarinu-Monumente je poništeno na drugom stupnju u Ministarstvu kulture, međutim novo još nije izdano iako je trebalo biti. Ono što će predlagati Ministarstvo turizma, i što vjerujem da će drugi kolege podržati, su dvije stvari koje se tiču konzervatora. Oni trebaju imati određenog „regulatora“, dakle netko treba imati mogućnost objektivno procijeniti razinu i vrstu zaštite. Također, treba definirati rok istraživanja, ukoliko je riječ o arheologiji, te cijenu istraživanja.”, pojašnjava ministar. Kad je u pitanju Hidrobaza, na kojoj bi se trebali graditi hotelski kapaciteti visoke kategorije do pet tisuće kreveta, stvar ni tu nije sasvim čista. Naime, i Hidrobaza čeka novo konzervatorsko rješenje, kaže Ostojioć, iz kojeg se tek treba vidjeti je li realno očekivati investitorski interes.

“Pineta je puno spremnija i predstoje još dodatni razgovori s Općinom Fažana i nakon toga može ići natječaj. Pitanje objekata pod zaštitom je zaista interesantno. Nitko ne postavlja pitanje, ako je nešto toliko vrijedno da treba biti pod zaštitom, tko je to trebao štititi do sada? Uvijek se pojavljuje dežurni policajac u trenutku kada se javi potencijalni investitor i kada netko želi nešto obnoviti i uložiti neki novac. Nitko nije postavio pitanje tko je odgovoran za to što su objekti na Katarini i Monumentima u potpunosti devastirani”, kaže ministar Ostojić.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

tako ste i za INU i HT tvrdili da ih moramo prodati jer su nam samo trošak, a u par godina su nijemci isplatili cijeli ulog kroz dividendu, a naknadno se utvrdilo (što kao fol mađari nisu znali) da iNA ima prebogata nalazišta nafte koja vrijede nekoliko puta više nego su oni platili udio u INI!!!!
sad opet ista priča, tobože kulturno dobro koje nikome ne treba pa ćemo ga pokloniti strancima za sitnu lovu! jer ne daj Bože da plate 500 EUR po kvadratu za ekskluzivne pozicije kraj mora, nego ćemo im i to praktički pokloniti da dođu tipovi kao Berlusconi i ograde to žicom i zidinama!!!
ma fuj…….

New Report

Close