‘Oblacima’ i virtualizacijom do uspješnijeg obrazovanja

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2012. u 13:40

Nerijetko danas čitamo o svim mogućim problemima besplatnog hrvatskog školstva te vrlo loše pozicioniranosti obrazovnog sustava na globalnim ljestvicama. Mnogi su razlozi tome (neki od najspominjanijih su socijalistički pristup obrazovanju), no nazire li se svjetlo na kraju tunela za hrvatsko visoko školstvo?

Sudeći prema riječima Gorana Cara iz tvrtke Combis i Gorana Belamarića s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, jedno od rješenja je uporaba računarstva u oblacima u službi obrazovanja. Naime, oni su na jučerašnjoj studiji slučaja na Combisovoj konferenciji ukazali na sveprisutne trendove u svjetskom školstvu (svjetski prosjek uporabe „clouda“ u visokom obrazovanju je visokih 34 posto) te kako je Tehničko veleučilište pristupilo tom problemu prebacivanjem podataka u oblake, virtualizacijom te otvaranjem NetAkademije.

Suradnja je bila logičan slijed zbivanja jer je tvrtka Combis uvela „računarstvo u oblacima“ za Hrvatski telekom tako da je za uvođenje „clouda“ u obrazovni sustav bila dostatna tek dogradnja postojećeg sustava. Nakon toga za Tehničko je veleučilište uslijedila virtualizacija resursa (bolja uporaba ICT resursa poput interaktivne nastave, nastave na daljinu, unapređenje alata za nastavu te smanjivanje troškova ICT-a) kao i uvođenje nekih novih mogućnosti poput „cloud printinga“.

Komentirajte prvi

New Report

Close