Obaminom savjetniku nije jasna nova politika FED-a

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2012. u 15:10

FED-ova politika plaćanja kamata bankama koje su svoj novac smjestile u američku središnju banku, u suprotnosti je s naporima uloženim u poticanje gospodarskog rasta i novoobjavljenim mjerama, istaknuo je bivši predsjednik FED-a Paul Volcker.

Naime, FED je prošli tjedan najavio kako će započeti sa politikom otkupa obveznica s ciljem osnaživanja krhkog gospodarstva i poticanja rasta.

Volcker, koji je svojedobno bio i savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame, u intervjuu za Reuters istaknuo je kako je FED svojim novonajavljenim mjerama zapravo ograničio prostor za poticanje gospodarstva jer se referentne kamatne stope praktički već nalaze na nuli. Ipak, rekao je kako ima smisla za političare koji moraju učiniti nešto sa sve većom stopom nezaposlenosti, koja je u kolovozu iznosila 8,1 posto.

“Očito je su da su dostignute krajnje granice svake akcije, što je imalo dramatične posljedice”, rekao je Volcker te dodao: “Iako su svi instrumenti iscrpljeni, FED je odlučio upumpati još malo novca u posrnulo gospodarstvo”. Bivši predsjednik FED-a naveo je kako mu naprosto nije jasno zašto su odlučili upumpati sav taj novac u gospodarstvo, ali i dalje plaćaju kamate na viškove bankovnih rezervi.

U FED-u nisu željeli komentirati Volckerovu opasku. FED je navodno razmatrao opciju redukcije kamata na viškove bankovnih rezervi, no nije poduzeto ništa zbog zabrinutosti da bi to moglo pogubno djelovati na financijsko tržište te izazvati nove nestabilnosti.

Volcker je izrazio zabrinutost i kako bi FED-ovo labavljenje monetarne politike moglo izazvati imovinski mjehur.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close