Obama predstavio plan ulaganja u brze pruge

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2010. u 09:05

Američki predsjednik Barack Obama jučer je na skupu građana u Tampi predstavio plan izgradnje više pruga za vlakove velikih brzina na Floridi i diljem SAD-a, u koji će vlada uložiti 8 milijardi dolara.

Plan za Floridu uključuje brzu prugu Orlando-Miami, kojom bi vlakovi vozili brzinom do 270 km/h, za koju je iz paketa gospodarskih poticaja izdvojeno 1,25 milijardi dolara. Predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden uputili su se u Tampu na Floridi kako bi objavili dodjelu sredstava za izgradnju pruge.

“Ne samo da ćemo pružiti bolji način za prijevoz ljudi, već ćemo i smanjiti broj automobila na zagušenim prometnicama, smanjiti emisiju ugljičnog monoksida, i uštediti milijarde dolara u ljudskoj produktivnosti izgubljene u sjedenju u prometnim gužvama”, rekao je Biden na skupu. “Što je najvažnije, mi otvaramo nova radna mjesta”, istakao je.

Na skupu na sveučilištu Tampa sudjelovalo je oko 3.000 ljudi koji su bučno pozdravili Obamu i njegovu najavu ulaganja na Floridi, teško pogođenoj recesijom i s jednom od najviših stopa nezaposlenosti u SAD-u. U Floridi, dužnosnici procjenjuju da će željeznički projekt otvoriti 23.000 radnih mjesta tijekom izgradnje, te 600 stalnih radnih mjesta kada se pusti u promet 2015.

Biden je kazao da je saveznih 1,25 milijardi dolara samo “kapara” za prugu, a drugu polovicu sredstava morat će osigurati sama Florida.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close