Novoselec: Ne postoji dogovor Vlade i mirovinaca oko kupovine dionica Ine

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2010. u 12:45

Ne postoji nikakvo zajedničko djelovanje niti dogovor mirovinskih fondova i Vlade vezano uz kupnju dionica Ine, izjavio je danas Dinko Novoselec, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom.

“Ne postoji nikakvo zajedničko djelovanje u smislu zakona o preuzimanju, u smislu zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i ne postoji nikakav dogovor između mirovinskih fondova i Vlade”, kazao je Novoselec odgovarajući, nakon konferencije o radu i rezultatima rada mirovinskih fondova u HGK, na pitanja novinara o mirovinskim fondovima i njihovoj kupnji dionica Ine. Jedini motiv je naša procjena da se radi o dobrom ulaganju, istaknuo je. Novoselec naglašava kako mirovinski fondovi ulažu u dionicu Ine već godinama, kako su tijekom ove godine cijelo vrijeme ulagali (neki više, neki manje), te u tome nema ništa novo.

Dionicu Ine od prije smo prepoznali kao interesantnu investicijsku priliku i kako su tržišne prilike dozvoljavale tako smo kupovali, kazao je. “Ono što smo radili do sada radili smo isključivo u interesu naših članova, vodeći se vlastitom procjenom oportuniteta ulaganja i tako ćemo činiti i ubuduće”, istaknuo je Novoselec. Na upit nije li ipak čudno da je velika kupnja dionice Ine krenula nakon što je Mol dao svoju ponudu i je li to povezano, Novoselec odgovara kako nije.

“Ne, mi cijelo vrijeme kupujemo, promet na Zagrebačkoj burzi dionicom Ine je u cijeloj godini bio manji nego što je bio onaj prvi utorak nakon što se tržište otvorilo. To je to. Dakle koliko tržište daje, koliko se može na tržištu kupiti mi kupujemo” kazao je. Upitan očekuje li da će cijena Inine dionice možda još rasti, odgovorio je kako ne može govoriti o očekivanjima.

Mirovinski su fondovi priopćenjem od 16. prosinca ove godine potvrdili da na Zagrebačkoj burzi kupuju dionice Ine te istaknuli da svoje aktivnosti na burzi vezane na dionicu Ine provode “isključivo na temelju vlastite procjene i vodeći se prvenstveno interesima svojih članova jer u dionici Ine vide dobru investicijsku priliku”.

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), važećim za uredovni dan 27. prosinca, AZ obvezni mirovinski fond ima 148.531 dionicu Ine ili 1,49 posto i time je na trećem mjestu među deset vodećih dioničara Ine. Na četvrtom je mjestu Raiffaisen obvezni mirovinski fond koji ima 80.000 dionica ili 0,80 posto, na petom je mjestu PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond sa 46.394 dionice ili 0,46 posto, a šesti na listi deset najvećih dioničara Ine je Erste plavi obvezni mirovinski fond koji, po posljednjim podacima SKDD, ima 45.872 dionica Ine što je udjel od 0,46 posto.

(Hina/pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

Nemojte tako. Povijest će pokazati da je bio u pravu. Jednog dana će dionica Ine biti 50.000 kuna, Magme 628, Ingre 26.156 kuna. Prije toga će biti inflacija 30 % mjesečno, najmanje. 😉

LAŽE!
1. ne kupuju cijelo vrijeme što se vidi iz stanja u SKDD-u ako je netko pratio zadnju godinu
2. ne kupuju koliko ktržište može dati osim u zadnja dva tjedna kad kupuju po 60% višim cijenama a prije nisu kupovali kao da ne nabiju cijenu
3. ne vode se procjenom najbolje ulaganja nego dobrih odnosa s državom a na štetu budućih umirovljenika (u biti bore se za opstanak pa moraju surađivati s državom)
4. u normalnim okolnostima da kupuju bilo šta drugo (npr. boju za tunele) da nabiju cijenu 60% optužili bi ih za pronvevjeru i sad bi sjedili u Remetincu. Ali ne naši vrli upravitelji mirovinskih fondova, njih se sad još i hvali. Kad se sjetim prije 2 godine po kojim cijenama i količinama su kupovali INGRU, Magmu, itd. a prije ih kupovali po nižim cijenama. Kako je žargon ono bio, sad ćemo “odraditi dionicu”. Isti ti ljudi.

Ma kakvi, ali eto premijerka je slučajno dva dana prije deblokade dionice INE u središnjem dnevniku izjavila da su našli riješenje što se tiče INE, ma nije ona sa vama razgovarala to mora da je sa mnom dogovorila, ma kako te nije sramota lagati pa kada će u ovoj zemlji jednom prestati laži.

New Report

Close