Novokmet izglasan za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 14:30

Vladajuća koalicija ima potpunu političku kontrolu na HRT-u, što HDZ nije imao zbog zakona koji smo mi donijeli, tvrdi HDZ-ov Jasen Mesić

Domagoj Novokmet i službeno je na idućih šest mjeseci izabran za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, potvrdio je Sabor s 88 glasova za, 23 protiv i šest suzdržanih HDSSB-ovaca.

Prije glasovanja prethodila je rasprava u kojoj se HDZ pozvao na dva principa koje vladajući nisu ispoštovali biranjem Novokmeta za v.d.-a, a to su princip političkog konsenzusa i princip nezakonitosti.

– Novoizglasani Zakon o HRT-u to ne poštuje. Mada su novine već par dana prije odluke Odbora za medije da predloži Novokmeta pisale o tome, u takvom okružju naši prijedlozi za kandidata nisu imali smisla, posebice jer nema dvotrećinskog odlučivanja. Od predloženog kandidata nismo čuli ni riječ o njegovim planovima za HRT, čuli smo samo najave o kadrovskim čistkama – smatra HDZ-ov Jasen Mesić te dodaje da ako glavni ravnatelj mora imati deset godina iskustva onda to mora imati i vršitelj dužnosti.

Vladajuća koalicija ima potpunu političku kontrolu na HRT-u, što HDZ nije imao zbog zakona koji smo mi donijeli. Politički klanovi unutar vladajuće koalicije nadmeću se čiji će kandidat doći, a o samom HRT-u od nikoga ni riječi – tvrdi Mesić.

HDSSB-ovog Dinka Burića više smeta prošli tjedan izglasani Zakon o HRT-u, a manje današnji proces imenovanja Novokmeta.

– HDZ je postavljao sebi poslušne partijske kadrove, to isto radi i SDP i ništa oko toga neće biti bitno promijenjeno. I zato ćemo mi kod ovog prijedloga imenovanja biti suzdržani, ali upozoravam vladajuće da će, za sve ove stvari koje je HDZ radio i zbog kojih je izgubio izbore, sigurno i oni proći isto, a velike su šanse još i gore od HDZ-a. Ništa niste naučili iz grešaka koje su radili osam godina – poručio je Burić. HNS-ov Jozo Radoš rekao je da je Zakon o HRT-u potpuno na razini demokratskih standarda javnih televizija u Europi, dok je SDP-ov Josip Kregar zamjerio HDZ-u što je napustio sjednicu Odbora za medije prije nego što su predlagani kandidati za vršitelja dužnosti.

– Žao mi je što njihova odsutnost nije dovela do još jednog kandidata o kojem bi raspravljali – tvrdi Kregar.

SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da će njegova stranka podržati Domagoja Novokmeta jer nisu čuli niti jednog novinara ili zaposlenika HRT-a da se protivi njegovu imenovanju, a s time se složio i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close