Novi prosvjedi branitelja?

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2012. u 15:25

Braniteljska udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski prozvala je danas ministra branitelja Predraga Matića za zanemarivanje interesa branitelja kao i braniteljskih udruga koje nisu u sprezi s Kukuriku koalicijom, te upozorila na mogućnost braniteljskih prosvjeda.

Odnos aktualne vlasti prema braniteljima gori je od onog prijašnje HDZ-ove vlade, ocijenila je predsjednica udruge Slavica Hruškar, koja tvrdi da su je prestali pozivati na braniteljske proslave, na koje se sada, kaže, umjesto žrtava, poziva predstavnike Srba u ime dobrosusjedskih međudržavnih odnosa. Branitelji su, ističe, nezadovoljni zbog dolaska Veljka Džakule na proslavu u Kninu, odnosom sadašnje vlasti prema Domovinskom ratu, te smjerom kojim ide hrvatska država, zbog čega bismo, upozorava, uskoro mogli biti suočeni s braniteljskim prosvjedima.

Ministru Matiću poručujemo da Ministarstvo branitelja nije njegovo, već hrvatskih branitelja, te da je, u slijepoj poslušnosti predsjedniku države i premijeru, pogrešno shvatio svoju ulogu, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Slavica Hruškar, predsjednica udruge koja okuplja oko 3000 dragovoljaca koji su Domovinskom ratu pristupili do 15. siječnja 1992. Govoreći o odnosu sadašnje vlasti prema Domovinskom ratu, upozorila je da predsjednik Republike Ivo Josipović sustavno zanemaruje braniteljske organizacije, te da ih premijer Zoran Milanović, od kad je preuzeo vlast, još nije pozvao na sastanak. “Premijer time jasno poručuje da mu mi ne značimo ništa”, smatra predsjednica dragovoljačke udruge.

Istodobno uputila je i apel ministru Matića da prestane slijepo slijediti njihovu politiku te da počne zastupati interese branitelja i što prije objavi cjeloviti braniteljski registar, sa svim ključnim podacima, jer je “licemjerno da je još uvijek 500 tisuća ljudi na tom popisu”. Osvrnuvši se na nejednak odnos vlasti prema braniteljskim udrugama, ustvrdila je kako su Nezavisni dragovoljci hrvatski ove godine iz državnog proračuna dobili 50 posto novca manje i to samo zato što, kaže, nisu u sprezi ni s jednom političkom grupacijom. Za 40 drugih braniteljskih udruga, ističe, sredstva su smanjena za manje iznose, od 20 do 30 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close