Novi iPhone je tanji, lakši, ima veći ekran i podršku za LTE

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2012. u 20:30

Apple je započeo konferenciju na kojoj predstavlja novi iPhone, a moguće je da stižu i novi iPodi

Apple je u San Franciscu započeo konferenciju za medije na kojoj predstavlja novi iPhone. Odmah na početku pohvalili su se brojem od 700.000 aplikacija za iOS i 250.000 aplikacija za iPad.

Nepunih šest godina nakon što je danas pokojni čelnik Applea Steve Jobs predstavio novu “igračku” koja će osvojiti svijet, ta je ista “igračka” doživjela šestu verziju i zasad ne pokazuje znakove umora. Na svjetsko tržište uskoro stiže novi i bolji iPhone koji ima veći ekran, bolju grafiku i rezoluciju, brži procesor i podršku za mobilni internet četvrte generacije, tzv. LTE. Analitičari su mu već predvidjeli svijetlu budućnost ističući kako je sasvim realno očekivati da novi iPhone postane najprodavaniji smartphone svih vremena.

Novi iTunes izlaze u listopadu. Predstavlja se i nova linija iPoda.

Predstavljene su nove slušalice i redizajnirana trgovina iTunes. Prodaja u SAD-u počinje 19. rujna, u Velikoj Britaniji dva dana kasnije. Cijene u SAD-u: Verzija od 16 GB memorije 199, 32 GB 299 i 64 GB 399 dolara. Naravno, vrijede uz potpisivanje ugovora s operatorom.

iPhone 5 prodavat će se u crnoj i bijeloj varijanti, a u novom iOS-u je i aplikacija Photostream koja konkurira Facebookovu Instagramu. Predstavlja se nova verzija softvera iOS uz koju dolazi iPhone 5. Google Mapsa više nema, ali tu su Appleove mape.

Konektor za punjač i USB kabel, tzv. dock conector sada je smanjen za 80 posto, a bolja je i prednja kamera koja sada omogućava snimanje u rezoluciji 720p što će omogućiti kvalitetnije video pozive.

Poboljšana je glavna kamera. Manja je za četvrtinu, a ima i funkciju koja omogućava kvalitetnije fotografiranje pri slabijem svijetlu. Očekivano, kao i na svakom novom iPhoneu, i ovaj ima nešto bolju bateriju od prethodnika.

Ugrađen je i dva puta brži A6 procesor koji omogućava bolje grafičke performanse. Glasine su potvrđene – novi iPhone ima i podršku za LTE, brzi mobilni internet četvrte generacije. Tom je tehnologijom moguće surfati i do 10 puta brže nego što je to slučaj kod sadašnjih brzina temeljenih na HSPA tehnologiji. iPhone 5 tanji je za 18 posto u odnosu na prethodnika i 20 posto lakši. Ima ekran od 4 inča koji podržava rezoluciju od 1136 x 640 piksela.

(Agencija VLM)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eh sada kada Samsung tuži Apple za krađu patanata kao što kruže priče po novinama. Samo što za krajnjeg korisnika to nije dobro jer mora duže čekati na uređaje. Bar će biti niži za par tjedana.

New Report

Close